Op de Lochemse show deden weer veel bekende namen mee uit de rundvee sector. Foto: Floor Schut Fotografie
Op de Lochemse show deden weer veel bekende namen mee uit de rundvee sector. Foto: Floor Schut Fotografie

‘Jemig, wat ‘n super beste koeien’

Landbouw

Fokveeshow Lochem weer van hoog niveau

Door Jan Hendriksen

BARCHEM – Samen met Gerben van der Linden was ze in haar vlotte zwarte outfit zaterdag een opvallende verschijning tijdens de 26ste editie van de Fokveeshow Lochem. De dertigjarige rundvee-inspecteur bij de Coöperatieve Rundvee Verbetering (CRV) International Mieke van der Schueren uit het Belgische Idegem. Met een onvervalste Vlaamse tongval becommentarieerde ze, samen met de eveneens uit Vlaanderen afkomstige Van der Linden (Huldenberg), op vakkundige, enthousiaste en op een uitermate vlotte wijze de fokveeshow in een van de bedrijfshallen van loonbedrijf Hoftijzer aan de Lindeboomweg in buurtschap Zwiep bij de roodbonte koeien. En als klapstuk gaf Van der Schueren de winnaars in de diverse rubrieken en de bedrijfsgroepen bij de roodbonte koeien een high – five. En dat vonden de winnaars prachtig. Ze glunderden van oor tot oor.

Mieke van der Schueren en Gerben van der Linden (27) waren afgelopen weekeinde als roodbonte-rundvee-juryleden op tournee in Nederland. Vrijdagavond had het tweetal de roodbonte koeien op de Avondbloesemshow in het Betuwse Zoelen beoordeeld. En evenals in Lochem waren beiden verrast over het hoge niveau van de koeien die voor dergelijke shows waren ingebracht. In vaktermen, die voor een leek niet direct te plaatsen zijn, zoals ‘een perfecte uier aanhechting’, ‘een fraai typische kwaliteitskoe’, ‘hellende kruisligging’, ‘een fijne edele koe’, ‘een mooie vloer in het front’, tot een ‘kasteelkoe’ omschreef de Belgische boerendochter de roodbonte koeien die in de ring voorgeleid werden en door haar op ‘nummer’ werden gezet. Ofwel in rangorde naar kwaliteit. Uiteindelijk verschenen zaterdag niet alle 111 ingeschreven koeien in de ring, zo lieten de oud-CRV-medewerkers José Klein Gunnewiek uit Eibergen en Bernard van Eerden uit Winterswijk, die het secretariaat tijdens de show bestierden, weten. Maar met een kleine negentig dieren, was voorzitter René Willink uit Ruurlo van de Fokveeshow Lochem dik tevreden. De ingebrachte koeien in de ring kwamen grotendeels uit de Achterhoek en Liemers. Maar ook van daarbuiten zoals uit Markelo. 

Bekende namen
Op de Lochemse show deden weer veel bekende namen mee uit de rundvee-sector. Zo werd de familie Pinkert uit Markelo kampioen met individuele koeien bij de roodbonte dieren in de categorie vaarzen (jonge koeien) en in de middenklasse en melkveebedrijf Warmelo uit Markelo in de categorie oudere roodbonte koeien en eveneens algemeen kampioen roodbont. Bij de zwartbonte vaarzen en in de middenklasse zwaerbont werden de kampioenstitels opgeëist door het melkveebedrijf van de familie Te Selle uit Winterswijk (Ratum) en bij de oudere zwartbonte koeien door rundveebedrijf Jageweg uit Winterswijk (Huppel) en de algemene titel in deze categorie door de familie Te Selle. De titels voor de beste bedrijfsgroepen, bestaande uit drie koeien gingen naar de melkveebedrijven van Warmelo (roodbont) en Te Selle (zwartbont).

Toekomst
Wat een leuk initiatief tijdens de show was, was de demonstratie van het Team Achterhoek die koeien voorleiden in de ring. Team Achterhoek is een mooie groep van jonge, ambitieuze, mogelijk nieuwe boeren/boerinnen voor de toekomst, die nu al zo veel liefhebberij voor de agrarische rundveesector hebben. De show trok na een afwezigheid van twee jaar ook weer het nodige publiek, al dan niet werkzaam in de rundveesector. “Wat prachtig dat deze fokveeshow weer eens gewoon door kon gaan en jemig wat een hoog niveau. Wat een super beste koeien weer. Chapeau aan alle deelnemers, de organisatie en felicitaties aan de winnaars”, aldus Max van de Kerkhof, directeur/eigenaar van KI-bedrijf FertiPlus, na afloop van de show op de Facebookpagina van Fokveeshow Lochem, waar ook alle andere rubriek- en reserve-kampioenen van de show met de bijbehorende foto’s te vinden zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode