Ook de zwerfkei met het medaillon van W.C.H. Staring staat in het nieuwe tijdschrift vermeld. Foto: Arjen Dieperink

Ook de zwerfkei met het medaillon van W.C.H. Staring staat in het nieuwe tijdschrift vermeld. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Land van Lochem voorziet in historische honger

Maatschappij

LOCHEM - Afgelopen weekend is de laatste editie van dit jaar verschenen van het blad Land van Lochem. Het historische tijdschrift is een uitgave van het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem en stilt de historische honger van veel mensen. Land van Lochem komt al 21 jaar uit. 

Deze keer brengt het blad een verhaal over het eikenhouten voet- of strafblok, dat in het verre verleden werd gebruikt als strafwerktuig voor de Lochemse misdadigers. Lange tijd lag het op zolder van het stadhuis en nu is het in bruikleen bij het Genootschap. Door middel van een boormonster werden de ouderdom en herkomst vastgesteld. De auteurs CeesJan Frank en Daan Schaars belichten het onderzoek en de herkomst van het strafblok.
De grondlegger van het landbouwonderwijs in Lochem, Bernard van Krimpen, wordt beschreven door Gert Jan Beuzel en Eddy ter Braak. Een olieverfschilderij door Jan van Vuuren uit 1902, met zichtbaar de gracht en de leerfabriek van Naeff in 1902 wordt belicht door Wout Klein en CeesJan Frank. Het oude jachthuis in het Blankenbergse Broek, dat vroeger toebehoorde aan het Huis Verwolde heeft volgens de auteurs Ruud Douglas en Eddy ter Braak een rijke geschiedenis. Frits David Zeiler staat in het tijdschrift stil bij zijn herinneringen aan het Laren van zijn jeugd.
Verder schrijft Wim Meuleman over het klein feestje tussen de graven ter gelegenheid van de toekenning van de monumentenstatus aan oude begraafplaats. Onder de titel ‘Toen was geluk heel gewoon’ geeft de redactie een terugblik naar de oude woningen aan Onder de Linden en de vele reacties die men daar naar aanleiding van twee oude foto’s op Facebook over binnenkreeg. Onder de titel ‘Virtueel Museum 9’ beschrijft Wout Klein het hulpverzoek uit Bentheim aan het Lochemse Rode Kruis 1870. Het tijdschrift is rijk voorzien van foto’s en kaarten en is een aanwinst voor menig historisch geïnteresseerde in de Lochemse geschiedenis.
Het blad is verkrijgbaar bij boekhandel Lovink, Primera, supermarkt Plus Cornelis (Lochem), Plusmarkt Beuzel en de VVV Lochem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant