Het bestuur van Seniorensoos Barchem: zittend v.l.n.r.: Gerda Mulderije, en Ada Lievestro. Staand v.l.n.r.: Linie Esselink, Anneke Koeleman en Marian Hengeveld. Foto: Jan Hendriksen

Het bestuur van Seniorensoos Barchem: zittend v.l.n.r.: Gerda Mulderije, en Ada Lievestro. Staand v.l.n.r.: Linie Esselink, Anneke Koeleman en Marian Hengeveld. Foto: Jan Hendriksen

Seniorensoos Barchem-Zwiep-Nettelhorst is met zestig jaar zelf ook al senior

Maatschappij

BARCHEM - Seniorensoos Barchem-Zwiep-Nettelhorst bestaat dit jaar zestig jaar. Gedurende het gehele jaar vinden er allerlei activiteiten plaats die in het teken staan van dit jubileum. Met als hoogtepunt het optreden op zondagmiddag 21 april van de Barchemse muziekkapel De Bargkapel in de Schotzaal van dorpshuis ‘t Onderschoer. Speciaal voor de trouwe vaste bezoekers van de soos en genodigden.

Door Jan Hendriksen

Voorloper van de Seniorensoos Barchem-Zwiep-Nettelhorst is de Bejaarden Sociëteit Barchem die in december 1963 werd opgericht op initiatief van de Stichting Gezins- en Bejaardenwerk uit Arnhem. Het bestuur, dat bewust werd samengesteld uit alle Barchemse buurtschappen en gezindten, werd in januari 1964 officieel geïnstalleerd. Het streven was maandelijks, in totaal acht keer per jaar, iets voor de Barchemse bejaarden te organiseren. De middagen vonden destijds plaats in Hotel Meilink en later bij In de Groene Jager. Inmiddels vinden de middagen al vele jaren plaats in dorpshuis ’t Onderschoer.
“Aan de doelstelling is eigenlijk nooit iets veranderd. Alleen hebben we de naam enkele jaren geleden veranderd in Seniorensoos, want we spreken tegenwoordig niet meer van ’bejaarden’. Maar de uitgangspunten zijn nog steeds hetzelfde als bij de oprichting: de ouderen een gezellige middag bezorgen, elkaar ontmoeten, nieuwtjes uitwisselen en het voorkomen van eenzaamheid. Genieten van elkaar en van het geboden programma”, zegt voorzitter Anneke Koeleman. Samen met Marian Hengeveld, Ada Lievestro, Gerda Mulderije en Linie Esselink bestuurt zij de Seniorensoos Barchem-Zwiep-Nettelhorst. Gemiddeld worden deze middagen door ongeveer 45 personen bezocht.

Gevarieerd
Het vijftal probeert elke derde woensdagmiddag van de maand, behoudens in de maanden juni en juli, de senioren in dorpshuis ’t Onderschoer een zo gevarieerd mogelijk programma aan te bieden. ”We doen dat onder meer met muziek, zang en voordrachten. Die zijn het meest favoriet. Maar we organiseren ook wel informatieve middagen. Zo hebben we een middag gehad met hulphonden, de wensambulance en is in februari de bekende regionale weerman Gerrit Vossers uit Silvolde op bezoek geweest”, vertelt Linie Esselink.

Gezamenlijk
Driemaal per jaar organiseert men ook een gezamenlijke activiteit met Woonplus Barchem en de Zonnebloem Barchem, zoals het kerstfeest, het reisje en de Seniorenmiddag tijdens het Barchems Feest. Deze middag wordt georganiseerd onder auspiciën van Vereniging Contact. De Zonnebloem hield in maart een gezellige middag voor de soos. Een groep van het Markelo’s Landschap onder het motto ’Het eetbare erf’, verraste iedereen met een proeverij van oude gerechten afgewisseld met dialectverhalen en -gedichten.

Feestelijk
“Het seizoen wordt jaarlijks afgesloten met een busreisje, in samenwerking met de Woonplus en de Zonnebloem. Dit jaar gaan we in mei naar Giethoorn”, aldus penningmeester Marian Hengeveld. Maar eerst komt tijdens een speciale jubileummiddag De Bargkapel op zondagmiddag 21 april de senioren een feestelijke muzikale middag presenteren. Dit optreden is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Lionsclub Lochem-Berkelland West.

Logo
In de aanloop naar het 60-jarig bestaan is er een logo ontworpen door Anne Kok en Anneke Koeleman. Dat bestaat uit drie ’poppetjes’ die met elkaar in verbinding staan. Ze staan symbolisch voor verbinding, kracht en eenheid, voor de saamhorigheid tussen Barchem, Zwiep, en Nettelhorst en voor de samenwerking tussen de Seniorensoos, de Woonplus en de Zonnebloem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant