Corry Wolferink viert binnenkort een mijlpaal, 40 jaar zwemonderwijzer. Foto: Arjen Dieperink
Corry Wolferink viert binnenkort een mijlpaal, 40 jaar zwemonderwijzer. Foto: Arjen Dieperink

Flink deel van Lochem leerde zwemmen van Corry Wolferink

Onderwijs

Geboren Zwolse belandde bij toeval in het zwemonderwijs

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Op de vraag hoe lang ze nog mag werken zegt de in 1953 in Zwolle geboren Corry Wolferink-van Rheenen met enige felheid: “Zo lang de werkgever mij nog wil hebben en ik het zelf nog wil blijven doen. Zo lang blijf ik.“ Deze maand is Corry veertig jaar werkzaam in het zwembad. Het grootste deel van die periode als zwemonderwijzer, maar nu niet meer, om medische redenen. Maar in haar jaren heeft ze aardig wat Lochemse kinderen de zwemkunst bijgebracht.

Het was voor Corry niet vanzelfsprekend om zwemonderwijzer te worden. Het lag volgens haar eerder voor de hand dat haar zus die veel zwom en aan schoonzwemwedstrijden meedeed zoiets zou gaan doen. “Toen ik 10 jaar oud was verhuisden wij van Zwolle naar Utrecht. Daar heb ik de opleiding kinderverzorging en opvoeding gevolgd. Vervolgens kreeg ik een baan bij Anke Marjolein in Lochem en ging hier wonen.”

Opleiding
Toen ons oudste kind zwemles kreeg van Jan Klein Leugenmors zei die eens tegen mij dat ik maar zwemonderwijzer moest worden.“ Even valt er een stilte. “Eigenlijk heb ik hem nooit gevraagd hoe hij daarbij kwam. En nu kan ik dat niet meer doen omdat hij er niet meer is.” Uiteindelijk volgde ze inderdaad de opleiding tot zwemonderwijzer. “Ik vond het leuk om weer te leren maar de andere reden was dat er ontslagen dreigden bij het bedrijf waar mijn man Jan werkte. Het waren de jaren tachtig toen het zo slecht ging. Wij dachten toen: als ik een baan kan krijgen en Jan heeft geen werk, dan heeft tenminste één van ons nog een inkomen voor het gezin. Gelukkig behield Jan alsnog zijn baan.” 

Burgemeester
Na haar opleiding werkte Corry op een nul-urenbasiscontract in het openluchtzwembad Stijgoord. “Zwemonderwijzer was een gemeentebaan. Toen ik ging solliciteren moest bij de burgemeester (Engbert Wilmink - AD) komen. Die vroeg aan mij waarom ik op het instructiebad aan de Schoolstraat wilde gaan werken. Hij bestempelde het als een wespennest. Toen was ik even stil.” Maar Corry gaf hem als antwoord: “Als ik de kinderen aankijk, met die blik in hun ogen van ‘voor jou doe ik alles’, dan maakt het mij niet uit.“.
Achter de schermen heeft Wolferink zich ook met het voortbestaan van zwembad De Beemd bemoeid. “Het was toen een moeilijke tijd maar gelukkig is het goed gekomen”, zegt ze. Corry vindt het jammer dat ze geen zwemles meer kan geven: “Medische redenen zijn hier de oorzaak van.“ Het leukste stukje van haar beroep vond ze het helpen van kinderen die het moeilijk hadden met zwemmen. “Als zo’n kind dan uiteindelijk trots kon laten zien wat het geleerd had, dan zag je het stralen. Dat is een mooi gezicht.”

Oudste diploma
Corry Wolferink wil tot slot nog graag een oproep doen. “In de loop der tijd heb ik veel diploma’s ondertekend met mijn initialen C.N.C. Voor diegene die mij het allereerste diploma toont dat ik met die initialen heb ondertekend, het maakt niet of het A, B of C is, heb ik een klein presentje. Men kan een scan van het diploma opsturen naar receptie@zwembaddebeemd.nl.“
Op zondag 15 mei houdt Corry Wolferink een receptie in zwembad De Beemd . Iedereen is van 17 tot 19 uur van harte welkom om haar te feliciteren met haar jubileum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode