Liv (5) laat haar moeder trots de kunstwerken in haar klas zien. Foto: Sandra Boogert

Liv (5) laat haar moeder trots de kunstwerken in haar klas zien. Foto: Sandra Boogert

Sandra Boogert

Jonge kunstenaars exposeren in ‘Meester G. Propmuseum’

Onderwijs

LOCHEM - Bijna 250 hele jonge kunstenaars hebben afgelopen woensdag tijdens een expositie op de meester G. Propschool hun werk aan de bezoekers getoond. Ouders en belangstellenden mochten deze middag een kijkje nemen in het speciaal voor deze gelegenheid opengestelde ‘Propmuseum’. De school, die bekend staat als een kunst- en cultuurschool, liet de kinderen in de afgelopen weken kennismaken met diverse kunstenaars en kunsttechnieken. Zo hebben alle kinderen van de school onder leiding van professionele kunstenaars een ets gemaakt, gingen de oudsten aan de slag met linoleum snijden en werd er in alle klassen geëxperimenteerd met papier, verf, kleur en vorm. Ook de muren in de school zijn onder leiding van juf Roos Pothof omgetoverd tot ware kunstwerken.

Liv (5) laat in haar klas de tentoongestelde kunstwerken aan haar moeder zien. Zij vertelt enthousiast dat ze geleerd hebben over Rembrandt, Kandinsky en Mondriaan en ze laat vol trots haar zelfportret zien. Alle klassen hebben een groepskunstwerk gemaakt dat een centrale plaats in de school krijgt. Jonge bezoeker Olivier (8) kijkt een beetje bedenkelijk naar de tekeningen die in de kleuterklas tentoongesteld zijn: “Is dit nou kunst? Het zijn gewóne tekeningen!”. Wanneer de juf uitlegt dat elke kleuter een fantasiedier heeft getekend dat uit meerdere dieren bestaat bekijkt Olivier de tekeningen nog eens goed. “Ja, nu zie ik het! Kijk dit is een eenhoornpuppy en hier een regenboogwalvis.” Enthousiast kijkt hij naar zijn vader. “Dat is toch wel knap gedaan van die kleine kinderen!” Zelf heeft Olivier in groep 4 onder meer geleerd over de kunstenaars Andy Warhol en Gaudi.

Trots
De leerkrachten zijn laaiend enthousiast over het kunstproject. Juf Roos Pothof is cultuurcoördinator op de Propschool: “Kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking brengen met kunst is belangrijk voor hun ontwikkeling. Kunst doet een beroep op creativiteit. Een combinatie van rust, ideeën en sociaal of alleen bezig zijn. Ergens helemaal in opgaan in combinatie met emoties voelen. En natuurlijk de trots die een kind voelt als hij iets heeft gemaakt!”
“Volgens professor Erik Scherder ontstaan er bij iemand die naar kunst kijkt allerlei activiteiten in de hersenstam. Dan raakt de hele schors actief. Een dikkere schors in de groei van het leven betekent ook dat je in staat bent tot veel beter denken: spreken, rekenen en nog veel meer andere dingen”, legt juf Roos enthousiast uit. “We proberen het hele jaar extra aandacht te besteden aan kunst- en cultuur en deze weken dus nog even extra. De kunstwerken laten de kinderen graag aan de ouders en andere belangstellenden laten zien, vandaar deze jaarlijkse tentoonstelling.”
De kinderen zijn reuzetrots op hun expositie. Binnenkort opent de school ook een digitaal kunstmuseum, op de website.


www.meestergpropschool.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant