Afbeelding
Foto: PR

Tuinkantoor net als thuiswerken een ‘blijvertje’

Partnerbijdrage

Het tuinkantoor is ongekend populair geworden als indirect maar wel logisch gevolg van het thuiswerken. Met een eigen werkplek op zolder wordt geen genoegen meer genomen. De op en neer stuiterende coronacijfers hebben de thuiswerk-trend allerminst teruggedrongen. Waarmee het buitenverblijf terrein blijft winnen in Nederland. 

Einde discussie: thuiswerken moet wel

Barasso, ontwerp- en bouwbedrijf van luxe buitenverblijven, was oorspronkelijk in het leven geroepen omdat mensen meer behoefte hadden aan zoiets als een overkapping of een buitenkeuken. Maar zij zagen de offerteaanvragen naar tuinkantoren toenemen toen de voortkabbelende dialoog over al dan niet thuiswerken met een harde klap tot stilstand kwam. De uitkomst: of de werkgever het nu wil of niet, thuiswerken is nu de oplossing. Daarvoor was er al jarenlang een discussie gaande. Volgens de één was een werknemer thuis productiever. Dan kan die werknemer er op kantoor kennelijk ook wel een tandje bijzetten, luidde de repliek. Want wat was nu het verschil tussen tweehonderd orders verwerken op kantoor, of diezelfde hoeveelheid werk thuis te doen? Voordat men daar uit was, kwam de pandemie. 

Campers en tuinhuisjes

Een tuinkantoor of andere oplossingen zijn ongekend populair geworden als indirect maar wel logisch gevolg van het thuiswerken. Want het thuiswerken bleek een ware splijtzwam in menig gezin. Huiselijke irritatie werd een veel opgepikt gespreksonderwerp. Met z’n tweeën op de bank met elk een laptop op schoot, zo nu en dan een Zoom-vergadering en ook nog twee of drie kinderen die om aandacht schreeuwen, het was verre van ideaal. Degenen die het geluk van een eigen camper hadden, trokken er al snel ‘s morgens op uit, zetten het busje op een boulevard en werkten in alle rust door, met schitterend en inspirerend uitzicht op zee. In de pauze haalden ze lekker een visje. 

‘Verkoop campers groeit explosief’, kopten diverse kampeer-blogs in april 2021. Anderen keken naar buiten en kwamen op het idee de schuur maar eens voor iets vruchtbaarders te benutten. Of lieten een geheel nieuw gebouw optrekken. Firma’s zoals Barasso kregen het druk. 

Wie mag er vandaag in het buitenverblijf werken?

Dat Barasso het druk kreeg is niet zo vreemd: er was geld over omdat veel vakanties gecanceld werden en veel ander vertier bij vlagen niet mogelijk was. Intussen weten we niet eens meer in de hoeveelste golf van de hoeveelste variant we zitten, maar zijn we ons er wel meer van bewust dat thuiswerken het welbekende ‘blijvertje’ is. Goed nieuws voor het buitenverblijf, dat nog meer in aantal zal toenemen. Irritatie over de partner die te luidruchtig koffie zet terwijl de ander online probeert te vergaderen: men heeft er wat voor over om dat in de toekomst te voorkomen. Sterker nog, er komen nieuwe discussies voor in de plaats. ‘Wie mag er vandaag in het buitenverblijf werken?’ Maar die kwestie is overkomelijker dan de oude situatie, waarbij partners elkaar en hun kinderen soms wel achter het behang konden plakken. Daarbij zijn veel kinderen intussen wel gewend aan de situatie. 

Herverdeling van kantoorruimte?

De kantoren staan steeds vaker leeg. Enige tijd geleden maakte men zich er nog geen zorgen over. Een koffiedik-kijken-theorie: veel voormalige kantoorpanden worden via een soort antikraak-constructie verhuurd aan kleine zelfstandigen. Zouden dit in de toekomst de thuiswerkers zijn die zich geen buitenverblijf of camper kunnen veroorloven, maar wel een ‘rustige thuiswerkplek’ zoeken? Dat er een soort herverdeling van kantoorruimte komt, waarbij dezelfde ruimtes weer even vol komen te zitten als voorheen? Het valt te bezien. Wel is het ironisch dat het kantoor na lange periodes van thuiswerken als vluchthaven wordt gezien. Net als in de aflevering van Jan, Jans en de Kinderen, waarin Jan zich een dagje ziek meldt. Vervolgens halverwege de dag gek wordt van zijn drukke vrouw Jans en uiteindelijk zijn biezen pakt met de woorden: ‘Ik ga nog even naar kantoor, dan heb ik tenminste nog een paar uurtjes rust’. Hij was zijn tijd ver vooruit.

Dit artikel wordt u aangeboden door Brasso. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant