De Protestantse Gemeente keerde terug in de Dorpskerk; aansluitend aan de dienst was er een gemeentevergadering, waarin de leden werden bijgepraat. Foto: PR

De Protestantse Gemeente keerde terug in de Dorpskerk; aansluitend aan de dienst was er een gemeentevergadering, waarin de leden werden bijgepraat. Foto: PR

Protestantse Gemeente kerkt weer in de Dorpskerk

Religie Ruurlo

RUURLO – Vanwege de extreem hoge stookkosten in de Dorpskerk werden de kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem sinds januari in het gemeentecentrum De Sprankel gehouden. Het stookseizoen is (bijna) voorbij en daarom werd op zondag 7 mei de Dorpskerk met een feestelijke kerkdienst en aansluitende bijeenkomst weer in gebruik genomen. Aansluitend aan de kerkdienst werd een gemeentebijeenkomst gehouden om met elkaar een aantal ontwikkelingen door te spreken. Tussendoor was er een lunchpauze.

In de kerkdienst was ds. Anneke de Hoop, de aan de protestantse gemeente verbonden dominee, de voorganger. In de dienst stond het werk van de onlangs overleden theoloog en dichter Huub Oosterhuis (1933-1923) centraal. Hij schreef zo’n zevenhonderd kerkliederen en gebeden. Ze worden in protestantse en katholieke kerken gezongen, ook afgelopen zondag in de Dorpskerk, met een prachtige inbreng van de cantorij.         

Vrijwilligers
Het is een landelijke tendens, dat organisaties steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden. Daarbij speelt in de kerk ook nog een rol dat er sprake is van een ouder wordend ledenbestand. Toch gebeurt er nog veel. Ook in de protestantse Ruurlose geloofsgemeenschap zijn er nog veel activiteiten waar mensen zich voor inzetten. De gemeente heeft onlangs een nieuwe website in gebruik genomen waar al die activiteiten te vinden zijn (www.pknruurlobarchem.nl). Binnen afzienbare tijd nemen de voorzitter en scriba (secretaris) afscheid van hun taken. Er wordt intensief gezocht naar opvolgers. Tot nu toe lukte het steeds weer om vacatures vervuld te krijgen. De hoop is dat dit ook nu weer lukt.

Eat & Meet
Jeugdwerk heeft in de kerk altijd een belangrijke plaats ingenomen. Wat verwachten jongeren vandaag van hun kerk? Kerkelijk jeugdwerker Rini van Dijkhuizen onderzoekt aan welke vormen van jeugdwerk behoefte is. Zij gaat daarvoor in gesprek met jongeren en ouders. Op zondag 14 mei start al een nieuw initiatief voor jongeren van 13 jaar en ouder onder de titel Eat & Meet. Om 17.30 uur komen de jongeren op een zondagmiddag bij elkaar in De Sprankel om samen te eten. Daarna gaan ze op een interactieve manier met elkaar in gesprek over diverse thema’s. De aanleiding kan een Bijbelverhaal zijn of iets totaal anders. Kijk op www.pknruurlobarchem.nl. Er zijn nog plaatsen vrij voor wie zich uiterlijk vrijdag aanmeldt bij Rini van Dijkhuizen via 06-30 618049. Dan zorgt zij voor voldoende eten.

Verduurzaming
Wat zijn de mogelijkheden om de energiekosten structureel te verlagen? Wie om de Dorpskerk heen loopt, ziet het niet, maar de kerk heeft een groot plat dak. Daar kunnen zonnepanelen op, lijkt een voor de hand liggende gedachte. Maar helaas lijkt dat eenvoudiger dan het is. Naast de kosten van de zonnepanelen komen er ook aanzienlijke kosten voor andere voorzieningen. Ook speelt een rol dat zeven dagen per week energie opwekken op een gebouw dat niet dagelijks wordt gebruikt, alleen aantrekkelijk is als je de niet-gebruikte energie kunt terug leveren. Maar de mogelijkheden en de vergoedingen voor terug levering worden steeds verder beperkt. Daarom komen er helaas (althans voorlopig) geen zonnepanelen op de Dorpskerk. De kerkelijke gemeente is echter ook eigenaar van het gemeentecentrum De Sprankel aan de Domineesteeg. Het ziet ernaar uit dat het aanbrengen van zonnepanelen daar wel een aantrekkelijke optie is. De Taakgroep Financiën & Beheer van de kerkelijke gemeente staat overigens open voor suggesties voor verdere verduurzaming. Mail of bel daarvoor met Arthur Peppinck (arthur.peppinck@pknruurlobarchem.nl of 06-50 27 78 67).

www.pknruurlobarchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant