Voorzichtig brengt vismeester Rob Driessen de snoek naar veilig water. Foto: Arjen Dieperink
Voorzichtig brengt vismeester Rob Driessen de snoek naar veilig water. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Reddingsactie vissen in volle gang

Sport

EEFDE - Afgelopen donderdag was het druk bij de Eefse Beek ter hoogte van de Boedelhofweg. Vissers van de visvereniging Laren-Lochem in waadpakken verdoven met een licht elektrisch stootje de vissen, die dan boven komen drijven. De dieren worden meteen uit het water geschept en verplaatst naar een bak waar zo’n 1000 liter water in kan. Drie man kijken erin. “Wij hebben een snoek gevangen van bijna een meter lang. Die heeft wat meer tijd nodig om bij te komen”.

Door Arjen Dieperink

Na een kort overleg tussen de vissers wordt besloten stroomafwaarts verder te kijken. Langzaam rijden de auto’s, waarvan een met de bak vol vissen op de aanhanger de Boedelhofweg af, richting de sluis. Ter hoogte van de Kappelallee wordt gestopt bij de Eefse Beek. Met een deskundige blik kijken de mannen naar het water, waar hun geoefende ogen al snel vissen ontdekken.
Een van de mannen gaat het water in, dat op die plek aardig nog aardig hoog blijkt te staan. Het zuurstofgehalte wordt gemeten. Het ligt tegen de grens van acceptabel. Besloten wordt om deze vissen nog even met rust te laten, maar binnen niet te lange tijd gaan ze nog een keer kijken.

Vrijlaten
De auto rijdt verder en stopt ter hoogte van de Kapperallee en de Molendijk waar het afleidingskanaal van de Berkel ligt. “De Berkel wordt door het Waterschap Rijn en IJssel wel op peil gehouden, dit is een mooie plek om de vissen vrij te laten“, zegt een van de visser. De bijna een meter lange snoek wordt met een vangnet uit de bak gehaald. De Lochemse vismeester Rob Driessen draagt de roofvis voorzichtig naar het steigertje bij de afleidingskanaal. Langzaam zakt het net in het water, de snoek zwemt eruit en is direct buiten zicht.
De handeling wordt diverse keren herhaald en binnen tien minuten zijn alle vissen, waaronder zeelt en voorns overgebracht naar veilig water.
Plotseling gaat een mobieltje af. De vertegenwoordiger van de visfederatie laat weten dat er weer een nieuwe melding is. De mannen springen in de auto’s en vertrekken om de vissen te gaan redden van de dreigende droogte.
Als mensen vissen in nood bespeuren kunnen zij dat melden via tel. 026-3212045 op op onderstaande website.


www.visseninnood.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode