Door het technisch weekend kunnen de Zutphense scheidsrechters en assistenten weer gefocust aan de tweede seizoenshelft beginnen. Foto PR

Door het technisch weekend kunnen de Zutphense scheidsrechters en assistenten weer gefocust aan de tweede seizoenshelft beginnen. Foto PR

Technisch Weekend voor scheidrechters en assistenten

Sport

ZUTPHEN/LOCHEM/EEFDE - Het eerste weekend van het nieuwe jaar organiseerde de Scheidsrechtersvereniging Zutphen & Omstreken (SZO) na twee coronajaren weer een Technisch Weekend voor de actieve scheidsrechters en assistenten. Het bestuur beschouwt deze activiteit als een van de kernpunten van de vereniging en maakte het financieel mede mogelijk. Naast het oefenen van de spelregels stond het analyseren van scheidsrechterlijke beslissingen centraal. De mogelijkheden van de VAR en haast microscopische slow-motion beelden geven inzicht in de moeilijke beslissingen die iedere scheidsrechter en assistent wekelijks in het veld moet nemen.

Het weekend startte in Zwolle, waar de groep scheidsrechters aanwezig was bij de belangrijke competitiewedstrijd in de KeukenKampioen-divisie tussen PEC Zwolle en Almere City. Op speciaal verzoek werd SZO-bestuurslid Kevin Weever samen met Deventenaar Rens Bleumink aangewezen als assistent van scheidsrechter Jeroen Manschot. Aan de hand van observatielijsten werden specifieke onderdelen van de arbitrage gemonitord. Het arbitrale trio leidde foutloos en naar tevredenheid van beide trainers. De rode kaart die Manschot trok, bleek uit de beelden meer dan terecht, hoewel de meeste toeschouwers geen flauw benul hadden van de ernst van de gemaakte overtreding.

De overwinning betekende meteen het periodekampioenschap voor de Zwolse club. Het arbitrale kwartet vervoegde zich na het douchen in de door PEC beschikbaar gestelde skybox bij de SZO-leden voor een meet-and-greet. De Betaald Voetbalcollega’s vonden de ontmoeting een erg leuk initiatief. De vragen naar aanleiding van de observaties werden vervolgens eerlijk en open beantwoord. Uiteraard ging de hele groep samen op de foto. 

De nacht werd doorgebracht in verblijfscentrum De Waltakke in Lochem, waar de volgende ochtend alle wedstrijdbeelden werden bekeken en de genomen beslissingen uitgebreid werden besproken. Na de lunch moesten 20 spelregelvragen worden beantwoord, die zelfs voor de slimste scheidsrechters nog behoorlijk moeilijk bleken. Na al die binnenactiviteiten was het tijd voor een ontspannen training op het veldje bij de accommodatie. Het avondprogramma bestond uit het leiden van de finale-avond van het jaarlijkse indoorzaalvoetbaltoernooi van de Waltakke. Uiteraard lieten de scheidsrechters zich de gezamenlijke feestavond na afloop niet ontgaan.

Dankzij de sponsoring van Bakkerij Verbeek uit Brummen en Hotel Bakker uit Vorden werden de deelnemers qua verzorging enorm verwend. Het weekend werd op de eigen locatie van de SZO aan de Damlaan in Eefde afgesloten tijdens de traditionele Nieuwjaarsinstuif. Na een vermakelijke puzzeltocht in de omgeving van ‘t Fluithuus opende voorzitter Marco Arnoldus daar het 90-jarig jubileumjaar, dat op de oprichtingsdatum 4 februari bij zaal De Herberg in Vorden wordt gevierd. Hij sprak de hoop uit, dat de vereniging het eeuwfeest ook zal halen, maar dan moet de aanwas van jonge, ambitieuze scheidsrechters wel doorzetten. Het technisch weekend heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de Zutphense scheidsrechters en assistenten optimaal gefocust aan de tweede seizoenshelft kunnen beginnen.

Belangstellenden voor deze uitdagende en sportieve hobby kunnen via mail contact opnemen met de secretaris.


secretaris@szo-zutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode