<p>Monique Schutte in de kamer waar ze de producten gesorteerd opgeborgen heeft. Foto: Arjen Dieperink</p>

Monique Schutte in de kamer waar ze de producten gesorteerd opgeborgen heeft. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Hulp bij financiële menstruatienood

Ook Lochem heeft uitgiftepunt van Armoedefonds

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Menstruatieproducten moeten volgens het Armoedefonds beschikbaar zijn voor iedere vrouw die het nodig heeft. Hygiëne mag geen zorg zijn. Derhalve stelt het fonds via lokale hulporganisaties dit soort producten beschikbaar. Eind 2021 hoopt men ruimt tweehonderd laagdrempelige uitgiftepunten (MUP) in Nederland te hebben gerealiseerd. Sinds kort is er ook een in Lochem.

Monique Schutte is initiatiefneemster van het MUP Lochem. Zelf had ze in het verleden twee dochters thuis. “Daarom weet ik  hoe duur het is als je voor drie vrouwen menstruatieproducten nodig hebt. Het is tegenwoordig veel in het nieuws: de nieuwe schaamte als je geen maandverband kunt kopen omdat de financiële middelen er niet zijn. Het is voor die mensen de keus brood met pindakaas te eten of...... “ vertelt Monique.
Het is bij haar niet bij woorden gebleven. Ze ondernam zelf actie, en zorgde ervoor dat ze organisaties om zich heen kreeg die haar bijstaan. “Mensen met weinig inkomen kunnen hier gratis maandverbandproducten krijgen maar ook verzorgingsproducten. Ik werk samen met Stichting Armoedefonds Nederland en het Budget Advies Centrum (Onderdeel van Stichting Welzijn Lochem - AD) helpt mij met het bereiken van mensen voor wie dit bedoeld is”, aldus Monique.

Giften
“MUP Lochem draait volledig op giften en donaties die ik van inwoners van Lochem en winkeliers krijg”, zegt Monique. “Daarnaast krijg ik producten toegestuurd via de stichting Armoedefonds Nederland. Eens per maand wil ik ook bij de Voedselbank producten aanbieden . Het is dus van groot belang dat de giften binnen blijven komen en dat ik ook zoveel mogelijk mensen kan bereiken die in armoede of een financiële crisis verkeren.”
Op de eerste verdieping van haar woning toont Monique wat zij inmiddels aan producten heeft verzameld. De kast puilt uit. “Kijk, incontinentiematerialen die ik van iemand heb ontvangen via de weggeefhoek. Een groot gedeelte heb ik doorgestuurd het Armoedefonds. Dit is genoeg voor hier”, zegt ze. Tenslotte laat Monique weten: “Iedereen kan mij mobiel bereiken, hiervoor is het speciale MUP Lochem 06-nummer in het leven geroepen. Bel mij indien je hulp nodig hebt of als je iets wil doneren, financieel of materieel. Voor het laatste krijg ik gelukkig ook veel steun vanuit de Lochemse ondernemers.”
Het MUP Lochem is te bereiken via tel. 06-23284666. Meer info op onderstaande website.


www.armoedefonds.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden