Portret ‘De Fysicus’ van Fulco Vos. Foto: Philippe McIntyre
Portret ‘De Fysicus’ van Fulco Vos. Foto: Philippe McIntyre

Portretexpositie ‘Good Looking in Ruurlo’ belooft verrassend niveau

Cultuur

RUURLO - Na de uitbraak van het coronavirus in 2020 dacht de organisatie de geplande expositie ‘Good Looking in Ruurlo’ een jaar te moeten opschuiven. Het zouden er echter twee worden, de coronapandemie hield ook in 2021 aan. ‘Good Looking in Ruurlo’ is een vervolg op de succesvolle expositie ‘Mathilde – van muze tot mythe’ uit 2019. Het dorp hoopt zich hiermee nog beter te kunnen profileren als kunstdorp.

Door Rob Weeber

Nog voor Museum MORE zich aandiende, liep kunstenaar Joop Huisman al met plannen rond om iets met kunst in het dorp te doen. Het werd uiteindelijk de expositie omtrent Mathilde Willink, muze en echtgenote van schilder Carel Willink. De expositie trok 3500 bezoekers en werd daarmee een groot succes. Oorspronkelijk was het de bedoeling om in de jaren daarna en aantal thema’s uit het werk van Carel Willink centraal te stellen, maar nadat Huisman het stokje overdroeg aan Peter van der Heij en Rob Teunissen werd daarvan afgeweken. Men zocht de aansluiting bij ‘De Nederlandse Portretprijs’ en zo ontstond ‘Good Looking in Ruurlo’.

Stembiljet voor publiek
Tijdens de expositie zijn er 67 portretten van deelnemers aan De Nederlandse Portretprijs, 54 schilderijen en 13 beelden, te bewonderen. “De jury van De Nederlandse Portretprijs heeft uit 1254 inzendingen uiteindelijk 50 deelnemers genomineerd,” licht Van der Heij toe. “Die hingen in Slot Zeist en komen nu naar Ruurlo. Daarnaast doet er nog een aantal van de editie 2019 mee. We hebben bewust voor deze opzet gekozen. De Nederlandse Portretprijs heeft een vakkundige jury onder leiding van Rudi Ekkart, waarmee we dus gekwalificeerde portretten binnenhalen. Zelf inzendingen beoordelen en nomineren is geen optie. We missen die vakkundigheid. Het is bovendien een enorme klus om uit al die inzendingen een select aantal te kiezen. Wat we wel doen, is de bezoeker bij binnenkomst een stembiljet meegeven waarop hij of zij kan aangegeven welk werk het meeste raakt.”

Amateurkunstenaars en professionals
Deelnemers aan de expositie komen vanuit het gehele land en betreffen zowel amateurs als professionals. Een ervan is Mooniq Priem, winnaar in 2019 van De Nederlandse Portretprijs in de categorie 3D met haar beeld ‘Little Ichiko’. Ook amateurschilder Fulco de Vos uit Amsterdam is aanwezig. Hij won in 2019 de Publieksprijs van De Nederlandse Portretprijs met zijn portret ‘de Fysicus’. Deelnemer Sandra Thie uit Scheveningen is de winnaar van editie 2021 van De Nederlandse Portretprijs met haar zelfportret. Vanuit de regio doen vader en zoon Dielemans uit Ruurlo mee, evenals 3d kunstenaar Jeanne te Dorsthorst uit Haarlo. Verder is het werk te zien van Marian Merk uit Vorden, Henk Bakker uit Eefde en Renske Schilt uit Hengelo (O). “We zijn ook trots op het feit dat Siobhán Kaufman uit Dordrecht naar Ruurlo komt. Zij greep net naast de titel ‘Beste amateurkunstschilder van Nederland’ tijdens ‘Project Rembrandt’, maar werd wel tot beste portretschilder van alle deelnemers uitgeroepen.”

Expositie zorgt voor katalyserende werking
Ook nu weer zijn vele Ruurlose handen aan het werk om de expositie op 14 mei te kunnen laten beginnen. Naast de organisatie, die bestaat uit Peter van der Heij, Rob Teunissen, Sven Bonsel, Joost Walter, Wim Slotboom, Esther de Wilde en Henk Veenstra, staan weer vele gastheren en –vrouwen klaar om de bezoekers in De Smidse en in de Dorpskerk te ontvangen en te woord te staan. “We zien langzamerhand een katalyserende werking in het dorp ontstaan,” legt Teunissen uit. “Net als bij Mathilde, ga ik ook weer een etalage van mijn winkel verrijken met kunst. Daarnaast vinden we aansluiting bij de basisscholen en de KunstKring Ruurlo in de vorm van werkprojecten en workshops. De groepen 8 van de basisscholen bijvoorbeeld portretteren elkaar of zichzelf i.s.m. Culturije. Het eindresultaat vormt hun afscheid van de basisschool. De KunstKring Ruurlo houdt workshops met deelnemers aan onze expositie, Gabriëlle Westra en Jeanne te Dorsthorst, en wil bovendien na ‘Good Looking’ in Ruurlo de Smidse nog zes weken aanhouden voor een expositie van kunstenaars uit Berkelland. Het maatschappelijk draagvlak voor kunst in Ruurlo stijgt, dat zien we ook terug bij de bedrijven en fondsen die we benaderen.” Er is een ding dat beide heren graag nog onder de aandacht willen brengen. Op de website van de expositie, evenals in de 84 pagina dikke A5 catalogus die de bezoekers krijgen, staan de deelnemers inclusief hun verhaal vermeld. Je van te voren inlezen en inleven helpt beter te begrijpen wat je ziet.

De portretexpositie ‘Good Looking in Ruurlo’ vindt plaats van 14 mei tot en met 25 juni 2022 in de nieuwe galerie De Smidse, De Smidse 1, Ruurlo en de Dorpskerk, Kerkplein 1, Ruurlo. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de zondag in de Dorpskerk. Daar kan men van 13.00 – 17.00 uur terecht. Op de maandag is de expositie gesloten, met uitzondering van Pinkstermaandag. De entree (vanaf 16 jaar) bedraagt 7,50, inclusief catalogus. 

Voor meer informatie vooraf over de komende expositie: goodlookinginruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant