Theo en Gerlanda Zweverink runnen hun Hengelose loonbedrijf samen met hun oudste zoon Jochem (links). Foto: Luuk Stam
Theo en Gerlanda Zweverink runnen hun Hengelose loonbedrijf samen met hun oudste zoon Jochem (links). Foto: Luuk Stam

Loonbedrijf Zweverink viert 25-jarig bestaan

Economie

Jubilerend loonbedrijf houdt receptie op vrijdagmiddag 2 september. 

Door Luuk Stam

HENGELO – Met hun Hengelose loonbedrijf behoorden ze jarenlang tot één van de groteren in de regio, maar in 2017 besloot de familie Zweverink met het oog op de toekomst flink terug te schakelen. Van een team van zo’n dertien vaste krachten, ging het terug naar een veel kleiner familiebedrijf. Nu bestaat het team enkel nog uit Theo Zweverink (60), zijn vrouw Gerlanda (58) – drijvende kracht op de achtergrond – en zoon Jochem (38). Al is de trots op het bedrijf binnen de familie onverminderd. “Daarom vieren we wél een feestje”, klinkt het. ‘We hebben er 25 jaar hard voor geknokt, dit laten we niet zomaar voorbijgaan.” 

In 1997 ontstond het loonbedrijf aan de Heideweversweg in het buitengebied van Hengelo vanuit loonbedrijf Groot Roessink, dat hier aan de overkant van de weg gevestigd was. Eigenaar Jan Groot Roessink wilde stoppen met zijn bedrijf en vond een opvolger in de persoon van zijn overbuurman en werknemer Theo Zweverink, die zijn eigen loonbedrijf begon en alle machines en het personeel van Groot Roessink overnam. In de jaren die volgden, nam Zweverink ook de loonbedrijftak van Enzerink en loonbedrijf Hissink over.

Zo breidde het geheel alsmaar uit. “We begonnen in 1997 heel klein”, blikt Gerlanda Zweverink terug. “Het kantoor was hier in het woonhuis in de gang, daar stond een computer. Het personeel – dat was eerst drie of vier man – zat bij ons aan de keukentafel. Ik maakte de planningen en ik kwam wel van de boerderij, maar hoelang je deed over een hectare mais hakselen? Ik had geen idee. Dat moest zich ontwikkelen. Uiteindelijk hadden we dertien vaste krachten in dienst, in de drukke periodes kwamen daar losse krachten bij. Dat hebben we jaren zo gedaan. Totdat je op een leeftijd komt dat je na gaat denken over: hoe straks verder?”

Oudste zoon Jochem werkte al van jongs af aan mee in het bedrijf. Hij wilde graag door in het loonwerk, maar het leiding geven aan een groot bedrijf zoals zijn ouders deden, zag hij niet zitten. En dus besloten ze in 2017 samen om het loonbedrijf in te laten krimpen. Een groot deel van de machines ging in de veiling. En nog veel moeilijker: er moest afscheid worden genomen van het personeel. “Gelukkig konden zij allemaal heel snel ergens anders aan de slag”, vertelt Gerlanda Zweverink. “Met de meesten hebben we nog steeds contact.”

De gemeenschappelijke liefde voor het loonwerk is er dan ook nog altijd. De focus ligt bij Zweverink tegenwoordig op het akkerbouwmatige, het verzorgen van de gewassen. Het loonbedrijf verzorgt veel spuitwerk voor boeren en andere loonbedrijven in de omgeving. De mannen doen het met veel plezier. Een veelgehoorde kreet hier: loonwerker word je niet, dat ben je. “Het is niet uit te leggen, je wordt ermee geboren”, zegt Jochem Zweverink. “Ik ben ook geen man om op kantoor te zitten. Nu ben je hele dagen buiten. En je hebt een stukje vrijheid.”

Zijn vader heeft dat gevoel het sterkst als hij op de combine zit. Die machine ging vijf jaar terug dan ook niet naar de veiling. “Want dat kon Theo niet over zijn hart verkrijgen”, vertelt Gerlanda. “Als hij op de combine bezig is, dan zegt hij altijd: ik ben aan het hobbyen.” Haar man knikt instemmend. “Ja, dat is het mooiste, de oogst op zich. Daarbij is het in dit werk steeds weer de uitdaging om het op tijd klaar te krijgen. Als je hooit, om net voor de regen het gras toch weg te krijgen. Dat geeft de kick.”

Samen met zijn vrouw en oudste zoon hoopt hij het bedrijf de komende jaren op deze voet verder te zetten, het liefst gaat hij door totdat hij 70 is. Groter zal het bedrijf in ieder geval niet meer worden, al missen ze de reuring van destijds en de gezelligheid van het werken met een groot team hier wel. “Nou en of”, zegt Gerlanda. “Dat er dat jaar na de kerstvakantie niemand van de jongens terugkwam, daar hebben we wel moeite mee gehad. Dan is het ineens heel stil. Maar uiteindelijk zijn we blij dat deze keuze gemaakt is.”

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan houdt loonbedrijf Zweverink op vrijdagmiddag 2 september tussen 15.00 uur en 16.30 uur een receptie in de werkplaats. ’s Avonds is er een feest voor genodigden. “Het personeel van toen is ook uitgenodigd”, vertelt Gerlanda. “Ze reageerden allemaal enthousiast, dan kun je nagaan dat die band nog heel goed zit.”

Theo en Gerlanda Zweverink runnen hun Hengelose loonbedrijf samen met hun oudste zoon Jochem (links). Foto: Luuk Stam
Theo en Gerlanda Zweverink runnen hun Hengelose loonbedrijf samen met hun oudste zoon Jochem (rechts). Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode