Ronald en Betty geven aan waar de AED aan de muur zal worden bevestigd. Foto: Arjen Dieperink

Ronald en Betty geven aan waar de AED aan de muur zal worden bevestigd. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Buurtactie voor AED in de Emmastraat

Maatschappij

LOCHEM - Iedere week krijgen zo’n driehonderd personen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Binnen zes minuten reanimeren en een AED verhogen de overlevingskans aanzienlijk. Ook in de Emmastraat en omgeving vinden ze een AED belangrijk. Daarom zijn buurtbewoners Betty en Ronald een actie gestart.

Door Arjen Dieperink

Als dekking voor een nieuwe AED beschrijven beide Lochemers het gebied tussen de Nieuweweg en Nieuwstad en van de Kastanjelaan tot de Barchemseweg. “Er zijn daar wel twee AED’s maar die zijn uitsluitend bereikbaar tijdens kantooruren”, zegt het tweetal. “Verder is er geen AED te bereiken of je zou bijvoorbeeld naar de Gudulakerk moeten gaan waar een AED aan de buitenmuur is gemonteerd. Maar als iedere seconde telt is dat te ver weg”, vult Ronald aan.
Omdat het Gelre Ziekenhuis in Zutphen de afdeling spoedgevallen heeft afgewaardeerd en de patiënt dan naar Deventer moet, plus de aanrijtijden van de ambulance vonden de initiatiefnemers het tijd dat er een AED in hun buurt komt. Daarom zijn ze begin deze maand een actie gestart waarmee zij 1660 euro willen inzamelen. Hiermee kan een BuurtAED-pakket worden aangeschaft, bestaande uit een Philips HeartStart FrXAED, een stevige buitenkast met pincodeslot en vijf jaar onderhoud en service.
“In de buurt hebben wij zo’n tweehonderd flyers uitgedeeld. De teller staat nu al op bijna duizend euro”, zegt Betty trots. “Er is zelfs een buurtgenoot die geen internet heeft en zijn donatie binnenkort contant bij mij in de brievenbus wil stoppen”,  laat Ronald enthousiast weten.

Remonstrantse kerk
Waar de AED wordt geplaatst is ook al bekend. “Wij mogen het apparaat na overleg met het bestuur aan de muur van de Remonstrantse kerk hangen. Wel hebben we contact met de gemeente opgenomen omdat de kerk een monument is. Ook die goedkeuring is binnen”, vertelt Ronald. Een pincode op de buitenkast voorkomt dat onbevoegden de AED kunnen meenemen. “Zodra de alarmcentrale, 112, een melding laat uitgaan dat er een AED in de buurt nodig is sturen ze alle geregistreerde AED-getrainde personen een bericht met de bijbehorende pincode om de AED op te halen”, zeggen Betty en Ronald die zelf ook AED-opgeleid en geregistreerd zijn.
Doneren voor de AED-actie kan via de site. Zoek op Emmastraat Lochem. Een donatie doen gaat eenvoudig met iDeal.


buurtaed.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant