Rennen voor het goede doel. Foto: Arjen Dieperink

Rennen voor het goede doel. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Koningsfeest Nettelhorst was meteen voor een heel goed doel

Maatschappij

Persoonlijk drama leidt tot sponsorloop voor KWF

Door Arjen Dieperink

NETTELHORST - Op alle basisscholen waren afgelopen vrijdag de Koningsfeesten. Maar het evenement op de Dalton Basisschool Nettelhorst kende dit jaar wel een bijzondere kant. Het persoonlijk drama van Marianne en Wim Egberts, het verlies van hun zoon aan longkanker, leidde tot een sponsorloop voor KWF Kankerbestrijding. En er werd flink gelopen.

Op de speelweide bij de school was met een lint een parcours uitgezet met een omtrek van een honderdtal meters. Eromheen waren zes tafels om te dienen als startpunten voor de sponsorloop. De leerlingen warmden zich op onder het toeziend oog van hun ouders, familieleden en bekenden, en zetten het daarna op een rennen. Zo’n vijftien minuten lang liepen of holden de kinderen om de linten heen.
Marianne Egberts, onderwijsassistent op de basisschool Nettelhorst, en haar man Wim keken tevreden rond. Drie jaar geleden stortte hun leven in elkaar: bij hun zoon Bram was longkanker geconstateerd. “We waren verslagen. Hij was nog maar 31 en had samen met zijn vrouw twee kindjes van 2 en 5 jaar. Bram had die zomer een luchtweginfectie, dacht men. Antibiotica hielp niet. Niemand dacht aan kanker. Maar uiteindelijk mocht behandeling niet baten en het ergste dat ouders kan overkomen gebeurde. Op 15 april vorig jaar moesten wij hem laten gaan.”
“Een tijd later kwam onze dochter met een mooi initiatief: meedoen aan Alpe d’Huzes”, vertelt Marianne verder. “Zij gaat lopen en haar man Pim en mijn man Wim gaan hardlopen. Ik ga mee om erbij te zijn. Van daaruit ontstond het idee voor de sponsorloop op de basisschool Nettelhorst. Samen met collega Petra gingen we aan het organiseren.”

Emotioneel
Marianne ging zelf in de groepen uitleggen waarom de school een sponsorloop zou gaan houden en dat was voor haar zeer emotioneel. “Maar alle kinderen van groep 1 tot en met 8 waren diep onder de indruk. Het zorgde voor een heel speciaal gevoel, een gevoel van saamhorigheid. Met elkaar zijn we sterk! Ze riepen eensgezind ‘ja’ op mijn vraag of ze wilden helpen geld in te zamelen. Ze zouden gaan rennen, niet om te winnen maar om iets te betekenen voor een ander.“
Nog diezelfde dag liepen velen al rond met hun sponsorlijst. Daarop stond ook een speciale QR-code en al snelde stroomde er geld binnen op de KWF-rekening van Wim. Van heel veel ouders kregen we lieve, warme reacties. “Wat ontzettend mooi dat jullie dit doen. Wij helpen hoor!” De ouderraad kwam op het idee alle kinderen een bidon te geven met etiketten vervaardigd door een oud-leerling. Koeken voor de sponsorloop werden verzorgd door juf Petra’s zoon, Nikki, als medewerker van de bakkerij Eklund in Almelo. Alles zorgde er voor dat de leerlingen goed voorbereid de loop konden doen.

Geraakt
Dat de actie zo breed gedragen werd heeft Marianne en Wim Egberts diep geraakt. “Waar een kleine school al niet groot in kan zijn. En onze kanjers hebben met het kwartier rondjes rennen, één kind deed dat zelfs op klompen, een voorlopig bedrag opgehaald van 1500 euro. Waarschijnlijk gaat dit oplopen tot misschien wel 2000 euro! Het was een Koningsdag die door velen niet snel vergeten zal worden, zeker niet door Wim en mij. En onze Bram was erbij, in ons hart”, besluit Marianne.


nettelhorst.poolsterscholen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant