Trio Borromeo. Foto: PR
Trio Borromeo. Foto: PR

Trio Borromeo op 1 mei in Museum MORE

Muziek

GORSSEL/ZUTPHEN - Op zondagmiddag 1 mei speelt Trio Borromeo werken van grote klassieke componisten in Museum More in Gorssel. Het strijktrio bestaat uit leden van het Phion, het Symfonieorkest van Gelderland en Overijssel. De musici hebben elkaar gevonden in hun doelstelling een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met de intimiteit en het plezier dat het maken van en luisteren naar kamermuziek met zich mee kan brengen. 

Met de muziek in dit concert wordt direct en indirect een link gelegd met de grote meester Ludwig van Beethoven. Van zijn leermeester Joseph Haydn wordt het Divertimento in Es gespeeld. Van hem leerde Beethoven dat de waardering van het publiek uiteindelijk is te verkiezen boven de keuze van een rijke opdrachtgever. Dat laatste was tot die tijd heel gewoon. In de muziek van Bach en Bartok komt de virtuositeit van de viool goed naar voren. Van Beethoven zelf brengt het Trio de serenade in D. Hoewel zelf geen groot violist toont dit werk het grote voorstellingsvermogen aan van de componist. Diezelfde eigenschap maakte ook dat hij kon blijven componeren terwijl zijn doofheid steeds erger werd.

De kunst van het componeren
Er is een aantal componisten die de kunst van het componeren als geen ander verstonden. Ludwig van Beethoven was er daar één van. Dit concert is één van een reeks concerten die gegeven worden in aanloop naar het Beethoven Festival, dat van 10 tot 12 juni plaatsvindt in Zutphen. Emile Engel, mede-initiatiefnemer van het festival, programmeur en zelf ook begenadigd musicus vertelt hierover: “Dit jaar organiseren we het festival voor de vierde keer. Een weekend lang vinden er allerlei activiteiten in en om het historische stadscentrum van Zutphen plaats. Alles staat in het teken van werken en het leven van Ludwig van Beethoven. Dat is niet geheel toevallig, want het verhaal gaat dat Beethoven het levenslicht zag in Zutphen. Maar even los daarvan is hij natuurlijk een iconische figuur, die ontzettend veel betekende, en nog steeds betekent, voor de ontwikkeling van muziek toen en nu.”

“Bijna iedereen is er groot mee geworden”, vervolgt Engel, “de melodieën van ‘Für Elise’ en ’De Vijfde’ staan in geheugens gegrift. Toch staat klassieke muziek nog ver van veel mensen af. Eén van de doelstellingen van het festival is om dat te doorbreken. We willen klassieke muziek, in ons geval van Beethoven, toegankelijker maken. Dat is ook de reden dat we nu alvast wat leuke voorloopactiviteiten organiseren op inspirerende locaties. Componeren is een kunst, daarom leek MORE een prachtige locatie. Gelukkig vonden zij dat ook.”

Beethoven in de schoolbanken
Voor zij die het echt heel erg leuk vinden om Ludwig van Beethoven als persoon en componist beter te leren kennen, is er in de maand april een collegereeks. Marcel S. Zwitser, musicoloog, docent en story-teller vertelt aan de hand van een aantal onderwerpen meer over Beethoven. Het eerste college is geweest. Bezoekers waren erg enthousiast en gaven aan dat het voor zowel de leek als kenner erg boeiend was. De lezingen van 12, 19 en 26 april staan in het teken van Heldendom, De Piano, en de Missa Solemnis.

Meer aanloopconcerten op locatie
Naast het concert bij museum MORE staan er aanloopconcerten geprogrammeerd bij het CODA museum Apeldoorn, Het Luther Museum in Amsterdam en het Koekoek Huis in Kleef (Dld). Musici en ensembles die deze aanloopconcerten verzorgen, staan ook tijdens het Festival geprogrammeerd.

Informatie
Het Beethoven Festival vindt plaats van 10-12 juni op verschillende locaties in en om Zutphen. Het festival wordt geheel door vrijwilligers georganiseerd. Meer informatie over het festival, de concerten, kaartverkoop etc. is te vinden op www.beethoven-festival.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode