De zangers en toneelspelers kwamen afgelopen vrijdag bij elkaar om te oefenen. Foto: Arjen Dieperink

De zangers en toneelspelers kwamen afgelopen vrijdag bij elkaar om te oefenen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Musical Ester groot muzikaal spektakel in Openluchttheater

Muziek

LOCHEM - Op 25 mei wordt een groot muzikaal spektakel op de planken gezet in het openluchttheater Lochem. Een grote groep acteurs, zangers en muzikanten voert dan de musical Ester op. Onder regie van Sander van Voorst met als dirigent en muzikaal leider van orkest en koor Johan Klein Nibbelink.

Door Arjen Dieperink

Vorige week is iedereen in het openluchttheater geweest om de plek te kunnen aanschouwen waar de musical wordt opgevoerd en in de witte kerk werd afgelopen vrijdagavond druk gerepeteerd. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die onverwacht voor een grootse opdracht komt te staan. Een eeuwenoud verhaal verteld in een hedendaagse context. “Tegenwoordig sluiten mensen zich van anderen af. Via vele vensters krijgen we tegenwoordig, ook digitaal, informatie tot ons. Je ziet voor en tegens tegenover elkaar staan. Dat proberen wij met het verhaal te doorbreken.”, aldus Sander. “Vroeger speelden zulke zaken ook al, er is niets nieuws onder de zon’. 

“Prachtige songs en mooi spel maken het tot een boeiend spektakel”, zegt Van Voorst. Hij is al een lange tijd met het stuk bezig en kwam vorig jaar in Apeldoorn op het idee om met de musical te komen. “Wij hebben bewust gekozen om de naam Ester zonder h te gebruiken. Dat is wat moderner. Met muzikanten uit onder meer Haarlo, Apeldoorn, Geesteren en Lochem brengt een groot koor zo’n zestien liedjes ten gehore.”
De regisseur is blij met alle hulp. “Wij hebben vrijwilligers die voor de zeventig kledingstukken zorgen en logistiek krijg ik hulp van Natasja Everink die bij de NOS veel ervaring heeft opgedaan.” Ook heeft het digitale tijdperk in de musical zijn intrede gedaan. “De koning stuurt met zijn tablet zijn beschikking weg en dan hoor je op verschillende plekken zijn bericht binnenkomen”, laat Van Voorst enthousiast weten.

Oefenen
Met veertig koorleden, tien orkestleden en 26 acteurs is de musical Ester een groot spektakel, waarvoor de komende tijd nog veel wordt geoefend. De hoofdrolspelers worden net als bij de Passion een voor een aan het publiek voorgesteld en ook tijdens de musical zal er interactie met het publiek zijn. Sander van Voorst legt uit aan de spelers: “Als jullie straks in het openluchttheater staan, kijk dan niet alleen naar de eerste rijen. Kijk ook omhoog waar ook publiek zit, je moet daar ook contact mee blijven houden.” In een andere ruimte is intussen het koor druk aan het oefenen. Alles zal straks tot in de perfectie zijn geregeld.

De musical Ester wordt op 25 mei opgevoerd in het Openluchttheater in Lochem. Aanvang 20 uur. Kaarten zijn online te koop of bij Beumer Schoenen in de Walderstraat 23 Lochem en het Dorpshuis ‘t Onderschoer aan de Beukenlaan 1 in Barchem.


esterdemusical.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant