Het jubilerende koor Shansons staat sinds twee jaar onder leiding van Esther Gotink (l). Foto: Peter Nieuwenhuis

Het jubilerende koor Shansons staat sinds twee jaar onder leiding van Esther Gotink (l). Foto: Peter Nieuwenhuis

Shansons viert jubileum met concert ‘Multicolor’

Muziek

RUURLO/ACHTERHOEK – Hoeveel homo/biseksuele mannenkoren Nederland telt? Gerard Wielakker (74) uit Doetinchem en Marcel Borkus (65) uit Ruurlo zouden het niet weten. Wel weet het tweetal dat Shansons het enige homo/biseksuele mannenkoor in de Achterhoek en Liemers is. Zondag 12 mei viert Shansons in de Dorpskerk in Ruurlo met het jubileumconcert ‘Multicolor’ het 25-jarig bestaan.

Door Jan Hendriksen

Gerard Wielakker en Marcel Borkus stonden in 1999 aan de wieg van het koor dat anno 2024 De Kwaksmölle in Varsseveld als uitvalsbasis heeft. Daar repeteert het vijftien leden tellende koor onder leiding van dirigent Esther Gotink-Van der Heijden (48) uit Vorden wekelijks op de woensdagavond.

Om tegenwicht te bieden tegen de playbackacts bij het Open Podium in Doetinchem, georganiseerd door de Stichting Homoseksualiteit Achterhoek (SHA), werd er in het voorjaar van 1998 op initiatief van Gerard Wielakker een zanggroep van twaalf mannen gevormd. De heren kenden elkaar via een praatgroep voor homo’s, lesbo’s of biseksuelen, die één keer per maand bijeen kwam. “Meestal bij iemand thuis zoals bij mij in Ruurlo”, zo verklaart Marcel Borkus.
Onder leiding van Harry Boontje werd er in het begin om de veertien dagen gerepeteerd door de groep, in de kapsalon van Ben Hallers in Doetinchem. Aanvankelijk nog met de bedoeling om tijdens het Open Podium in 1999 opnieuw een act te kunnen neerzetten. Maar in maart 1999 werd besloten dat de mannen door zouden gaan en zag Shansons het levenslicht. Het eerste en nog steeds enige homo/biseksuele mannenkoor in de Achterhoek en Liemers. Geleidelijk groeide het aantal koorleden en tegelijkertijd kon ook langzaam een breder repertoire worden opgebouwd. Op gezette tijden werd er in de regio opgetreden, waarmee het koor al snel naam maakte.

Betrokken
Nu treedt het koor met enige regelmaat op tijdens manifestaties en pride bijeenkomsten en hebben de enthousiaste leden afkomstig uit de gehele Achterhoek en Liemers hun passie voor muziek gedeeld. “Er zijn zelfs koorleden die vanuit de Achterhoek naar onder meer Apeldoorn zijn verhuisd, maar actief zijn gebleven”, zo verklaart Wielakker, die zelf geen deel meer van uit koor uitmaakt. Wel is de Doetinchemmer nog nadrukkelijk betrokken en maakt hij deel uit van de speciale jubileumcommissie van Shansons.

Nieuw repertoire
Vanaf 2022 staat het koor onder leiding van Esther en is men druk bezig om het repertoire uit te breiden. “Sinds de komst van Esther hebben we een totaal nieuw repertoire ingestudeerd, mede omdat zij ons op piano begeleidt. Daarvoor werden we ondersteund door een muziekband. Lang niet alle nummers uit het toenmalige repertoire waren geschikt voor piano. Daarom hebben twee jaar geleden voor een totaal nieuw repertoire gekozen. En dat was best wel spannend en heeft de nodige repetities gekost”, zo heeft Marcel Borkus ervaren.

Karakter
Het repertoire van Shansons bestaat momenteel grotendeels uit nummers van onder meer Duncan Laurence, John Legend, Lady Gaga, Paul de Leeuw en The King’s Singers. Nummers in het Achterhoekse dialect zingt Shansons niet. “Dat heeft er mee te maken dat een aantal koorleden van oorsprong niet uit de Achterhoek komt en geen dialect spreekt”, zo laat dirigent Esther weten, die naast Shansons ook het Groenlose mannenkoor Inter Nos onder haar hoede heeft. Koren die je volgens haar absoluut niet met elkaar kunt vergelijken. “Shansons heeft een totaal ander uitdagend karakter met een gezonde specifieke dosis humor.”

‘Multicolor’
Ter gelegenheid van 25-jubileum verzorgt Shansons een speciaal jubileumconcert op zondag 12 mei in de Ruurlose Dorpskerk. Aanvang 14.00 uur, de kerk is open vanaf 13.30 uur. Het thema van het concert is ‘Multicolor’. Het vrouwenensemble AmaZing uit Ruurlo zal eveneens aan het concert meewerken, waardoor het publiek ongetwijfeld een gevarieerde middag zal beleven. Kaarten voor het concert zijn via de website www.shansons.nl/jubileum te bestellen en kosten 12.50 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen voor zes euro naar binnen. Omdat zondag 12 mei Moederdag is zullen alle moeders tijdens het concert een kleine verrassing krijgen. En of het nummer ‘Multicolor’ van de band Son Mieux tot het repertoire behoort blijft ook een verrassing. “Men moet maar komen luisteren”, zo besluiten Gerard Wielakker en Marcel Borkus hun verhaal.

Het vrouwenensemble AmaZing uit Ruurlo verleent medewerking aan het jubileumconcert onder het motto 'Multicolor'. Foto: Herberth Aaldering

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant