Hoog Langen op de hoek Hoge Enk/Barchemseweg in Lochem. Foto: N.J.I. Mars

Hoog Langen op de hoek Hoge Enk/Barchemseweg in Lochem. Foto: N.J.I. Mars

De senioren van Hoog Langen

Wonen

Bewoners van Hoog Langen horen vaak dat velen in Lochem niet weten wat er gebeurt in het moderne gebouw op de hoek Hoge Enk/Barchemseweg in Lochem. Daarom wordt in dit artikel een en ander verteld.

LOCHEM - Op een van de mooiste plekken van Lochem, waar de Hoge Enkweg op de Barchemseweg uitkomt, staat een modern gebouw: Hoog Langen. Op dezelfde plek stond vele jaren een hotel, met dezelfde naam. In 2004 werd dat hotel vervangen door het huidige gebouw, dat in het begin een combinatie bood van 14 woningen voor ‘senioren’ met een voor iedereen toegankelijk restaurant. Die combinatie bleek niet zo goed te werken als verwacht. In 2010 werd daarom het restaurant omgebouwd tot nog eens zes seniorenwoningen.

De huidige twintig appartementen zijn onderling verschillend, variërend van 65 tot maar liefst 220 vierkante meter; de meeste zijn rond de 140 vierkante meter. Allemaal bieden ze uitzicht, over de enk, op de Lochemse Berg. Ook hebben ze bijna allemaal een inpandig terras op het zuiden.

In Hoog Langen wonen de bewoners zelfstandig. Wel is er de mogelijkheid om individueel diensten in te kopen, bijvoorbeeld maaltijdbezorging of schoonmaakhulp. De leeftijd van de huidige bewoners loopt van 73 tot 98 jaar (de ondergrens voor senioren is op 60 jaar gesteld).

Belangrijk voor de bewoners is dat Hoog Langen een woongemeenschap is, zo zegt bewoonster Coosje de Groot: “De bewoners letten op elkaar, en er zijn ook gezamenlijke activiteiten. Zo wordt er op vrijdagmorgen samen koffie gedronken (voor wie dat wil), en zijn er soms lezingen, tentoonstellingen en muziekvoorstellingen.” Veel bewoners hebben culturele belangstelling; er zijn (amateur-)beeldhouwers, fotografen, schilders en musici onder hen.

Recent zijn er twee appartementen vrijgekomen. Er is dus weer plaats voor nieuwe bewoners. Bewoonster Trees Mars hoopt dat er meer mannen komen. Op dit moment zijn die ver in de minderheid. Maar zoals Trees zegt: “Dat is logisch. Vrouwen zijn nu eenmaal het sterke geslacht!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant