Het Predicaat Hofleverancier werd uitgereikt aan Kreunen Bouw Lochem. V.l.n.r.: René Ticheler, burgemeester Sebastiaan van 't Erve, Hans Kreunen, Jan Brunshorst en Peter Steijsiger. Foto: Arjen Dieperink

Het Predicaat Hofleverancier werd uitgereikt aan Kreunen Bouw Lochem. V.l.n.r.: René Ticheler, burgemeester Sebastiaan van 't Erve, Hans Kreunen, Jan Brunshorst en Peter Steijsiger. Foto: Arjen Dieperink

Predicaat Hofleverancier voor Kreunen Bouw Lochem

Zakelijk

LOCHEM - Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan heeft Kreunen Bouw Lochem op vrijdagavond 22 maart 2024 het Predicaat Hofleverancier ontvangen. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte het predicaat uit tijdens een feestelijke personeelsbijeenkomst. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan wordt ook het Kreunen Magazine uitgegeven, waarin de geschiedenis van het bedrijf wordt belicht. Elk personeelslid zal een exemplaar ontvangen als eerbetoon aan hun bijdrage aan het succes van Kreunen Bouw Lochem.

Door Arjen Dieperink

Voordat de oorkonde werd uitgereikt, stond Hans Kreunen stil bij de geschiedenis en de uitdagende tijden die het bedrijf heeft doorgemaakt. Hij nam een moment stilte in acht voor het verlies van medewerkers, waaronder directielid Paul van Maanen in 2013, en vele anderen. Jan Brunshorst bedankte namens de directie alle werknemers die hebben bijgedragen aan het verwezenlijken van de plannen van het bedrijf. Burgemeester van ‘t Erve stak zijn trots over het bedrijf niet onder stoelen of banken. Hij prees niet alleen de sociale verantwoordelijkheid van het bedrijf, maar ook de werkgelegenheid die het biedt. “Het idee om het predicaat aan te vragen ontstond toen wij als college van Burgemeester en Wethouders een paar jaar geleden Kreunen bezochten. We werden erop gewezen dat het bedrijf binnenkort 100 jaar zou bestaan. We opperden dat het 100-jarig jubileum nog gedenkwaardiger kon worden gemaakt door een predicaat aan te vragen. Hans en Jan hebben veel werk verzet voor de aanvraag, waarbij talrijke documenten en foto’s zijn ingediend. Uiteindelijk kwam na een lange wachttijd het verlossende woord. Ik vraag iedereen die kan om op te staan,” liet Sebastiaan weten. Vervolgens las hij de oorkonde voor en overhandigde deze aan de directie en eigenaren.

Geschiedenis
Kreunen Bouw Lochem B.V. kent een rijke geschiedenis. Ruim honderd jaar geleden startte Johan Bernard Kreunen zijn timmer- aannemersbedrijf aan de Zwiepscheweg 118. Destijds adverteerde hij zijn bedrijf als ‘Aanneming, uitvoering en onderhoud van alle voorkomende timmerwerken (Begrootingen kosteloos). Voor alle voorkomende reparaties uw adres’. De werkzaamheden vonden plaats in een zelfgebouwde timmerwerkplaats van vier bij zeven meter. Zoon Jan Kreunen verhuisde het bedrijf naar de Hanzeweg 11 in Lochem, waar het nu een totale oppervlakte van 2248 vierkante meter beslaat.

De 74-jarige Lochemer is als kleinzoon van de oprichter het bedrijf, zoals hij het zelf noemt, ‘ingerold’. De dagelijkse leiding heeft Hans aanvankelijk overgedragen aan Paul van Maanen, die later samen met Jan Brunshorst het bedrijf leidde. Sinds 2022 maken ook Peter Steijsiger en René Ticheler deel uit van de directie, waarbij Jan een stapje terugdoet.“Ik ben nog slechts aandeelhouder”, lacht Hans, eraan toevoegend dat hij nog regelmatig het bedrijf bezoekt. Wat begon als een kleine timmerwerkplaats is in honderd jaar uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in de bouwsector. De overname van Bouwmij Lochem door Kreunen resulteerde in een verdubbeling van het aantal werknemers (momenteel 75 personeelsleden), wat een positieve stap voor het bedrijf bleek te zijn. “Tegenwoordig hebben we ons verder ontwikkeld. Woninghuurders die reparaties nodig hebben, kunnen dit telefonisch melden. Ze komen rechtstreeks bij ons terecht en we kunnen de werkzaamheden direct inplannen”, verklaart Peter Steijsiger.

Sociale betrokkenheid
Ondanks de groei in de afgelopen eeuw blijft Kreunen Bouw Lochem B.V. haar sociale betrokkenheid behouden. “We sponsoren verschillende verenigingen. We zijn een integraal onderdeel van deze gemeenschap en voelen ons er sterk mee verbonden”, aldus Jan Brunshorst. Hans voegt hieraan toe: “Het feit dat we veel werknemers hebben die tientallen jaren bij ons blijven, soms zelfs tot aan hun pensioen, zegt veel. We zijn onze medewerkers zeer dankbaar voor hun toewijding aan ons bedrijf”.

Projecten
Het bedrijf heeft door de jaren heen een indrukwekkend portfolio opgebouwd. Van lokale projecten tot internationale opdrachten, Kreunen Bouw Lochem staat bekend om haar kwaliteit en vakmanschap. “Wat hebben we eigenlijk niet gebouwd in Lochem? Kijk om je heen”, zegt Jan Brunshorst terwijl hij naar de overkant van het kanaal wijst. “De Wila hebben wij mogen bouwen. Daar zijn we de eigenaar ook dankbaar voor, dat hij ons de opdracht heeft gegund”. Ook projecten zoals Zuider Enk, waar het bedrijf 240 woningen realiseerde, dorpshuizen, moskeeën, De Garve aan de Burgemeester Leenstraat, en nog veel meer, hebben bijgedragen aan de reputatie van Kreunen Bouw Lochem. Zelfs over de grens heeft het bedrijf zijn stempel gedrukt. “We kregen de vraag of we een prefab gedeelte voor een restaurant konden maken voorbij de Niagarawatervallen op de grens van Canada en de Verenigde Staten. In Lochem hebben we alles in elkaar gezet om te kijken of het goed zat”, aldus Hans Kreunen, die alles heeft gedocumenteerd op film. “Daarna zijn we naar Canada gegaan, wat ook bij de douane aldaar wat voeten in de aarde had en het duurde even voordat we het in elkaar mochten zetten. Maar ik koester leuke herinneringen aan dat project”.

Innovaties en opleiding
Uit het bouwbedrijf en de timmerfabriek kwam Kreunen Kunststoffen voort, sinds 2019 omgedoopt in Innodeen. Zij zetten zich voortdurend in voor de ontwikkeling van nieuwe producten en innovaties en werken daarbij samen met verschillende onderzoeksinstituten, zoals de Wageningen University & Research (WUR) en TNO. Daarnaast heeft het bedrijf een sterke focus op circulair bouwen, waarbij het hergebruik van materialen en het leveren van grondstoffen uit afval voor nieuwe producten centraal staan. Kreunen Bouw is een erkend opleidingsbedrijf voor VMBO-leerlingen, met certificeringen zoals ‘De Erkende Hoofdaannemer’, VCA** en ISO 9001. Het bedrijf biedt gedegen begeleiding aan stagiaires en schoolverlaters, terwijl ook de medewerkers jaarlijks bijscholing krijgen.

Predicaat Hofleverancier
Het Predicaat Hofleverancier wordt toegekend aan kleine en middelgrote ondernemingen die minstens honderd jaar bestaan, een belangrijke rol spelen in hun regio en een onberispelijke reputatie hebben, zowel voor de onderneming zelf als voor haar bestuurders. De gemeente Lochem is trots dat het bedrijf aan alle criteria voldoet voor deze prestigieuze erkenning.

Hans Kreunen is vol trots over het Predicaat Hofleverancier. “Eigenlijk wáren wij al hofleverancier,” zegt hij met een glimlach. “Toen de A1 er nog niet was, reisden Koningin Juliana en Prins Bernhard regelmatig door Lochem en bezochten ze ook wel de antiekhandelaar Nijstad. Daar werd vaak iets moois gekocht. Eens kocht het koninklijk paar een cadeau bij Nijstad voor Prinses Beatrix. Er moest een prachtig houten doosje voor worden gemaakt. En dit gebeurde door Kreunen”, vertelt Hans Kreunen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant