Lezing Historische Vereniging De Elf Marken in Harfsen

Ds. Pasma. Foto: PR
Ds. Pasma. Foto: PR (Foto: niet bekend)

HARFSEN - Gerrit Ruiterkamp zal op donderdag 21 november in Ons Gebouw te Harfsen een lezing houden over ds. G. A. Pasma. Zijn betrokkenheid bij ds. Pasma komt voort uit het feit dat hij in Almen geboren is, door hem gedoopt is en later zelf ook predikant geworden is.

Ds. Gerard Anne Pasma kwam september 1942 vanuit Zeerijp naar de Hervormde Gemeente Almen-Harfsen en werd op 6 oktober 1944 gearresteerd. Hij had zich openlijk verzet tegen het werken bij de Todt en volgens een sympathisant van het nationaal-socialisme bezondigde hij zich aan ‘gal uitspuwen tegenover catechisanten op alles wat op nationaal-socialisme leek. ’

In de lezing komt zijn gang naar KZ Wöbbelin, via de gevangenis van Zutphen en kamp Amersfoort, en zijn sterven daar aan de orde. KZ Wöbbelin was niet bedoeld als vernietigingskamp maar werd dat in feite wel. Een overlevende, Theo te Brake adjudant van de Marechaussee in Gorssel, heeft later verteld over de rol die ds. Pasma in het kamp speelde. Verder komt de bevrijding van het kamp, met filmbeelden van het Amerikaanse leger, aan de orde en de bezoeken aan herdenkingen van de bevrijding. In hetzelfde kamp is ook Gerrit Slagman omgekomen.

LocatieL Reeverweg 3 in Harfsen. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen 5 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden