Wandelvriendinnen Hilly Pelleboer (l.) en Gré Oosterhuis zondagmorgen op de route op weg naar de Kalenberg. Foto: Jan Hendriksen.
Wandelvriendinnen Hilly Pelleboer (l.) en Gré Oosterhuis zondagmorgen op de route op weg naar de Kalenberg. Foto: Jan Hendriksen.

Toch wandelaars op route van Barchemse4Daagse

BARCHEM - Vorig jaar hadden ze in het Overijsselse Zuna tijdens de Reggestreek Wandel4Daagse gehoord dat in Barchem de mooiste vierdaagse van Nederland was. En ook al ging het evenement niet door: Hilly Pelleboer (64) uit Zwolle en Gré Oosterhuis (78) uit het Drentse Diever kwamen vorige week toch naar Barchem om te wandelen. Net als de 68-jarige Remy Teunissen uit het Friese Damwoude.

Door Jan Hendriksen

Hilly en Gré hadden toen ze over Barchem hoorden direct een slaapplaats gereserveerd op Recreatiecentrum De Heksenlaak. Maar toen doorkruiste de corona-crisis hun eerste deelname aan de Barchemse4Daagse. De wandelvriendinnen kwamen vorige week toch, en liepen vier dagen op eigen initiatief de routes. Net als Remy Teunissen, die dit jaar al voor de zevende maal aan de Barchemse4Daagse zou deelnemen.
Het was afgelopen zondagmorgen om acht uur ijzig stil op het Barchemse Dorpsplein. Normaliter zou daar al een gezellige sfeer hebben geheerst. Niets was minder waar en de ‘herfstachtige’ wind maakte het decor op het plein zelfs nog triester. Maar Hilly Pelleboer en Gré Oosterhuis waren op dit vroege tijdstip al opgewekt. Voor het tweetal stond immers de laatste wandeldag op het programma.
Van eigenaresse Annemiek van Dijk van De Heksenlaak hadden ze de dagroutes van de Barchemse4Daagse van 2016 gekregen. “Het zijn prachtige routes over grotendeels onverharde wegen. De natuur is hier schitterend. Prachtig al die vogelgeluiden en coulisselandschapselementen”, zo vertelt Gré vanaf de houten bank op het Dorpsplein. Het tweetal trof elkaar voor het eerst in 2018 tijdens de eendaagse Arikaloop in Hoogeveen. “Sinds die tijd trekken we gezamenlijk wandelend op”, zegt Hilly die ook al diverse malen aan de Nijmeegse Vierdaagse deelnam.

Twintig kilometer
Beide dames kozen afgelopen week net als Remy Teunissen in Barchem voor de twintig kilometer. Teunissen deed dat onafhankelijk van Pelleboer en Oosterhuis, en zonder routebeschrijvingen. “Ik ken de routes na zes deelnames inmiddels uit mijn hoofd. Soms is het iets improviseren. Maar grofweg loop ik de originele routes”, vertelt Teunissen die afgelopen week bij HCR In de Groene Jager overnachtte. “Dichter bij de start en finish kon ik geen slaapplaats krijgen. Natuurlijk ben ik volgend jaar weer van de partij als hopelijk de vijftiende editie daadwerkelijk doorgang kan vinden. Het is hier namelijk prachtig wandelen en de organisatie is telkens perfect”, aldus de in ‘s-Heerenberg geboren Teunissen.
Die ervaringen willen Hilly Pelleboer en Gré Oosterhuis als het een beetje meezit volgend jaar opdoen. “Want het is de moeite waard om in deze mooie omgeving nog eens terug te komen. Maar dan voor het ‘echie’”, aldus de twee wandelvriendinnen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden