Paul Roodbol bij het kunstwerk dat Lochem voor de stadsbrand in1615 weergeeft. Foto: Arjen Dieperink

Paul Roodbol bij het kunstwerk dat Lochem voor de stadsbrand in1615 weergeeft. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

‘Oude gedaante’ wordt startpunt van Lochemse stadswandeling

Algemeen

LOCHEM - In de grote ontvangsthal van het gemeentehuis Lochem staat in een hoek, in de buurt van de receptie, een bronzen beeld. Het kunstwerk is genaamd 'De oude gedaante' en geeft het oude Lochem van voor de stadsbrand in 1615 weer. Het zal uiteindelijk een vaste plek krijgen op de Markt.

Door Arjen Dieperink

"Het ziet er mooi uit", zegt Paul Roodbol, secretaris van het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem. Hij hurkt bij het bronzen beeld van de oude huizen en de muur rondom de voormalige vestigingsstad. Vanuit dat perspectief bekijkt hij Lochem vanaf de Walderpoort richting de kerk. Het stratenpatroon is nauwelijks veranderd. Alleen de Vilderstraat is er in de vorige eeuw bijgekomen. Onder de bronzen afbeelding van de stad Lochem 'ligt' een slapende vrouw. 'Zij' symboliseert volgens de kunstenaar Aebele Trijsburg het zinnebeeld van veiligheid en continuïteit.
Het kunstwerk werd door hotel Hof van Gelre ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan geschonken aan de gemeenschap, met steun van Fonds 1819, gemeente Lochem, Lochems Steunfonds, Rotaryclub Barchem en de VVV Lochem. De schepping van kunstenaar Aebele Trijsburg is gegoten bij Van der Kleij. Op donderdag 16 mei 2019 werd het kunstwerk door burgemeester Sebastiaan van 't Erve onthuld. "Het is de bedoeling dat dit kunstwerk na twee jaar eindelijk op z'n plek komt", zegt Roodbol terwijl hij met buitengewone interesse de vesting oud Lochem bestudeert.

Stadswandeling
Het bronzen beeld gaat het startpunt zijn van de stadswandeling die Focke de Zee, ook de bedenker van het buitenmuseum, op dit moment aan het schrijven is en die binnenkort bij de VVV Lochem te koop zal zijn. "Het buitenmuseum bestaat eigenlijk uit de dertig informatieborden die voornamelijk in de oude kern zijn geplaatst en die de geschiedenis van die plek weergeven." De borden staan in de binnenstad onder meer bij de synagoge, Klepperhuuske, Blauwe Toren, Gudulakerk en de sociëteit aan de Oosterwal.
Roodbol vervolgt: "Het kunstwerk is nu tijdelijk in het gemeentehuis geparkeerd en wel op zo'n manier dat de bezoekers het in de grote hal kunnen bewonderen. Van meet af aan was het de bedoeling het beeld te plaatsen op de Markt. Na de renovatie, die iets langer op zich laat wachten dan wij hadden verwacht. Maar nu wordt het langzamerhand tijd om het naar zijn definitieve plek te verplaatsen. Dat wordt links naast de ingang van de toren van de kerk."
Het vergunningentraject zou volgens Paul Roodbol voorbij zijn. De gunning aan een Lochemse aannemer om 'De oude Gedaante' te mogen plaatsen moet nog plaatsvinden. "Ik verwacht dat het na medio mei zal zijn", aldus Roodbol.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant