Foto's van muzikale helden als Bob Geldof en Chuck Berry zullen geëxposeerd worden in etalages van Lochemse ondernemers. De foto van Bob Geldof is gemaakt door Sander Veeneman, die van Chuck Berry door Kees Tabak. Foto: Anouk Kots

Foto's van muzikale helden als Bob Geldof en Chuck Berry zullen geëxposeerd worden in etalages van Lochemse ondernemers. De foto van Bob Geldof is gemaakt door Sander Veeneman, die van Chuck Berry door Kees Tabak. Foto: Anouk Kots

Dauwtrap-trip down memory lane met foto’s Lochems popfestival

Algemeen

LOCHEM - Hemelvaartsdag kan gerust dé feestdag van Lochem worden genoemd. Zonder corona, zou het ook aankomende donderdag weer volop bruisen in en rond de stad. De een zou genieten van de kermis, het straattheater alle andere Keidagen-festiviteiten. Een ander zou op het evenemententerrein tussen Lochem en Barchem hebben gestaan om uit z’n dak te gaan met Normaal, de band die in 1975 doorbrak op de Popmeeting in het Lochemse openluchttheater. Ook dat festival werd tussen 1968 en 1986 jaarlijks op Hemelvaartsdag gehouden.

Om dit typische Hemelvaart-gevoel levend te houden hebben de Berkelbode en de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV) met medewerking van Joost Carlier een Dauwtrap-fotopuzzeltocht uitgezet. Een route die start in de binnenstad van Lochem, door het prachtige buitengebied gaat en pal voor het openluchttheater eindigt. Deze fotopuzzeltocht is geschikt voor wandelaars en fietsers en af te leggen van donderdag 13 tot en met zondag 16 mei. Tip voor mensen die met de fiets komen: leg het eerste deel in de binnenstad lopend af en pak de fiets om de rest van de route af te leggen.

Onderweg zijn foto’s te bekijken die gemaakt werden tijdens het Lochemse popfestival door fameuze fotografen als Kees Tabak, Henk Braakhekke, Sander Veeneman, Ernest Potters en Rob Verhorst. Indrukwekkende platen van onder meer Bob Geldof, Chuck Berry, The Clash, Herman Brood, The Kinks en natuurlijk Normaal komen voorbij. Deze foto’s waren in 2018 al eens te zien tijdens de expositie ‘Lochem Festival 50 jaar’ in Het Stadshuus. We zijn Joost Carlier ontzettend dankbaar voor het beschikbaar stellen van deze iconische foto’s.

Beleef tijdens deze tocht het rijke verleden, maar vergeet ook niet om aandacht te hebben voor al het moois dat de Landstad Lochem anno 2021 te bieden heeft. De ondernemers staan te popelen om hun klanten weer te verwelkomen.

Het was niet mogelijk om foto’s bij alle LOV-leden te plaatsen, maar vanzelfsprekend zijn ook de winkels en horeca waar geen foto te vinden is de moeite van het bezoeken waard. Laat je verrassen door de veelzijdigheid!

Spelregels
Noteer bij elke op de kaart (te vinden in het hart van de Berkelbode van 12 mei of download de kaart met invulvelden hier als PDF) aangegeven locatie de beschrijving die op het bordje bij de foto staat. Let op: het gaat alleen om de woorden die in BLOKLETTERS zijn geschreven. Wie de rode letters in de uitgelichte vakjes op de juiste plek zet, vindt uiteindelijk de oplossing van deze puzzeltocht. Onder de inzenders van het juiste antwoord, wordt een prachtige prijs verloot: een bon ter waarde van € 250,- te besteden bij Bousema.
Houd je te allen tijde aan de richtlijnen van het RIVM.


We starten op de Markt waar normaalgesproken kermis gevierd zou worden en waar in Het Stadshuus - de huiskamer van Lochem - in 2018 de popfoto’s al te zien waren.


Op 12 september 2019 werd de Landstad Lochem Fair van de LOV, Open Monumentendag en de ‘verjaardag’ van de Schouwburg gehouden. Dit was het laatste grote evenement voor corona met muziek, kunst en veel kramen, volle terrassen. We kijken er weer naar uit! Foto: LOV

1: Het Stadshuus, Markt 3
2: Schoenmakerij Lans, Markt 26

Vanaf de Markt steken we langs de Gudulakerk door naar de Kleine Markt (Bierstraat). De Keidagen-tent staat er ook dit jaar helaas niet, maar de organisatie nodigt jullie al wel vast van harte uit voor 2022, zie de achterpagina van deze route.


De Kleine Markt. Foto: LOV

Ook iets om in de agenda te zetten: de expositie The Gate Of The Last Paradise. Vanaf 1 augustus is in de Gudulakerk het indrukwekkende werk van kunstenaar Jan Verburg te bekijken. Hij was betrokken bij de decoratie van de Popmeeting en werkte samen met Joost Carlier bij de aankleding van Lowlands. Lees hier meer over in de Berkelbode van deze week.

Keidagen of niet, de Kleine Markt is dé plek om even een hapje of drankje te doen bij een van de vele horecagelegenheden. Wisten jullie trouwens dat er onlangs in het oude stadhuis een splinternieuw inspiratiepunt is geopend? De vertrouwde VVV is daarmee getransformeerd tot een modern bezoekerscentrum.

3: Eetcafé Scholten, Bierstraat 4
4: Hart van Lochem, Bierstraat 8
5: Meilink Mode, Bierstraat 20
6: Grand Café Zwijnshoofd, Bierstraat 3
7: Tokoloco, Bierstraat 1
8: GEP, Molenstraat 2
9: Tante Pos, Molenstraat 1

We verlaten de Kleine Markt en gaan de Molenstraat in. Aan het eind van de winkelstraat slaan we rechtsaf de Oosterwal op.

10: De Babbelaer, Molenstraat 17

Aan de Oosterwal 6 stond in de jaren zestig een onbewoonbaar verklaarde woning. In 1969, de periode dat het Lochemse popfestival tot bloei kwam, werd daar met De Vergulde Os het allereerste jongerencentrum van Lochem geopend, zo valt in een krant van 10 januari 1969 te lezen. Hoewel De Vergulde Os maar tot oktober 1970 heeft bestaan, werd het onderkomen een begrip in de Provadya?-beweging. Onder andere schrijver Remco Campert trad er op. In een uitgave van Land van Lochem uit 2018, het magazine van het Historisch Genootschap van Lochem, Laren en Barchem, wordt vermeld dat Kees Tabak er later zijn donkere kamer inrichtte. Hij maakte de meeste foto’s die tijdens deze route te zien zijn en zou uitgroeien tot een van de bekendste popfotografen van ons land.

Op de Oosterwal nemen we de eerste weg rechts (Hoogestraatje) om vervolgens linksaf de Gudulastraat in te slaan. Op het kruispunt gaan we rechtdoor richting de Tuinstraat.

11: BijMaris, Tuinstraat 1

Aan het eind van de Tuinstraat komen we op een ‘pleintje’ waar de Tuinstraat, Smeestraat en Bierstraat samenkomen.

12: Bakker Bart, Bierstraat 31
13: Oopz!, Smeestraat 2

We vervolgen de route door langs de volière de Dr. Rivestraat in te slaan en buigen aan het eind van deze weg rechtsaf langs de Lochemse schouwburg. In dit theater, ook een publiekstrekker sinds jaar en dag, kreeg Joost Carlier op 11 december 2020 een hoge koninklijke onderscheiding. Met name voor de cultuur-, muziek- en evenementenbranche heeft hij in Lochem, maar ook nationaal en internationaal, ontzettend veel betekend. De Lochemer mag zich nu Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen en schaart zich daarmee in een rijtje met bijvoorbeeld hoogleraar Robbert Dijkgraaf, cabaretier Herman Finkers en olympisch sporter Anky van Grunsven.

Vanaf de schouwburg begeven we ons via de Oosterwal langs het beeld van De Hooiplukker in de richting van de Zuiderwal.

14: Lochemse Croissanterie, Oosterwal 27

We gaan rechts langs Café H2O de Zuiderwal op en nemen de eerste afslag rechts naar de Schoolstraat. In een bocht naar links gaat de weg over in de Achterstraat.

15: Schoonheidssalon La Perle, Achterstraat 14

Aan het eind van de straat gaan we rechts de Blauwe Torenstraat in. In deze straat bevond zicht ooit discotheek BTS (Blue Tower Street) waar zowel Joost Carlier als Bennie Jolink hun eerste stappen in het uitgaansleven zetten.

Wij stappen door en slaan op eind van de weg linksaf de Walderstraat in.

16: Finke Fietsservice, Walderstraat 22
17: Beumer Schoenmode, Walderstraat 23
18: Ter Mull Ondermode, Walderstraat 31

Op de kruising met de Noorderwal slaan we linksaf richting de Westerwal. We volgen de gracht langs de synagoge en steken bij de brug het water over en vervolgen de route over de Burgemeester Leenstraat.

19: Haarsalon Figaro, Burgemeester Leenstraat 39

Aan het eind van de weg gaan we linksaf op de Albert Hahnweg en meteen weer links om via De Gloep weer terug te gaan richting de gracht. Daar aangekomen gaan we twee keer rechts en verlaten we het centrum via de Nieuwstad.

20: Van der Kolk Wonen & Slapen, Nieuwstad 8

Bij de verkeerslichten steken we rechtover en gaan we verder op de Zutphenseweg. De echte festivalgangers zullen het openluchttheater hier bijna kunnen ruiken. Zo ver gaan we nu echter nog niet. Ruik je brood? Stop! We bekijken eerst de foto bij Bakkerij Ten Broeke en gaan dan via het trappetje links naast dat pand omhoog naar de Molenbelt.

21: Bakkerij Ten Broeke, Zutphenseweg 15

Eenmaal boven gaan we rechtsaf op de Molenbelt. Bij de volgende kruising gaan we weer rechts om vervolgens met een bocht naar links te gaan. Aan de rechterhand vinden we het weggetje richting de watertoren. Achter de watertoren heb je een prachtig bovenaanzicht op het openluchttheater.

We verlaten de watertoren weer en begeven ons richting de Bosweg. Aan de rechterkant, waar nu relatief nieuwe woningen staan, volgenden vele generaties middelbaar onderwijs. Eerst was er de HBS, later de RSG en op het eind het Staring College. In 1963 had Bennie Jolink daar zijn eerste kennismaking met Lochem, zo tekende journalist Henri Bruntink een paar jaar geleden op in een jubileumkrant van het Openluchttheater. “Wát een mooie meiden hebben ze hier!”, dacht de latere frontman van Normaal toen hij er op uitnodiging een schoolfeest bezocht.

Als we verder afdalen richting de Barchemseweg zien we op de hoek met de Frankenlaan de woning waar de familie Carlier woonde. Bennie Jolink kwam daar regelmatig over de vloer omdat hij verkering kreeg met Anne Carlier. Hij was net als zij student aan de AKI in Enschede. Daar in datzelfde huis smeedden Joost, zijn broers en een aantal vrienden in 1967 aan de keukentafel het plan voor een popfestival in Lochem dat in 1968 voor het eerst werd gehouden. Joost Carlier zei in een eerder interview met deze krant dat er ‘afgerekend’ moest worden met de voor jongeren saaie na-oorlogse periode. “Er stond iets op knappen, dat voelde je: het moest allemaal anders!”

Bennie was ook al betrokken bij het festival voor hij er de grote doorbraak met Normaal beleefde: als action-painter, ontwerper van festivalposters en als presentator. In 1975 opende Normaal de Popmeeting… de rest is geschiedenis. Er zouden er nog vele optredens volgen in Lochem.

We dalen de Frankenlaan verder af en slaan aan het eind rechtsaf de Zwiepseweg in. Ter hoogte van de Nieuweweg gaan we links.

22: Hotel ’t Hof van Gelre, Nieuweweg 38

Op de Nieuweweg slaan we rechtsaf naar de Haitsma Mullierlaan en houden rechts aan om tussen de vijvers en het hertenkamp door via de Marinus Naefflaan en de J.A. Staringweg bij de Zwiepseweg te arriveren. Wie liever op het asfalt blijft, slaat linksaf en volgt de Zwiepseweg tot in Barchem.

Het is ook mogelijk om de onverharde en heuvelachtige route via de Hoge Enk, Hoge Enkweg en de Hessenweg in de richting van Barchem te nemen. Via de Zwiepseweg zullen we uiteindelijk in dat dorp belanden, maar de echte avonturiers kunnen ook alternatieve routes over de Lochemse Berg nemen.

Zaak is dat we uiteindelijk arriveren bij Eethuis De Kaleberg. Dat bevindt zich vanaf Barchem richting Lochem net buiten de bebouwde kom aan de rechterkant.

23: Eethuis De Kaleberg, Lochemseweg 22 (Barchem)

Als we uitgerust zijn, gaan we weer terug naar Lochem. Dat doen we via het pad langs de Lochemseweg.

Aan de linkerkant in het weiland met het houten logo van de Stichting Tractor Pulling Lochem (STPL) gaf Normaal in 2019 nog een groot comeback-concert. Dat beviel zo goed dat het vorig jaar weer gehouden zou worden, maar corona gooide roet in het eten. Ook dit jaar was het helaas niet mogelijk.


Ter hoogte van Hotel BonAparte steken we de weg over en blijven we het fiets/wandelpad volgen dat uiteindelijk naar links zal afbuigen van de grote weg. We leggen het laatste stuk van de route af over de weg die naar het openluchttheater zal leiden: Onderlangs.

Vlak nadat we rechts aanhouden bij Hotel De Scheperskamp, verschijnt aan onze rechterhand de entree van het theater waar de popgeschiedenis werd geschreven die we onderweg in prachtige foto’s hebben beleefd. Nog steeds spreekt De Zandkuil (De Koele) tot de verbeelding van vrijwel iedereen die er komt. Bands als De Dijk, Racoon en BLØF traden er de afgelopen jaren op en spraken zich lovend uit over de locatie. Het theater inspireerde de Achterhoekse muzikant Stef Woestenenk van de band Moonyard zelfs tot het nummer Holy Ground. Hij schreef dat tijdens het openluchtspel Op Heilige Grond. Dat stuk werd in 2017 opgevoerd in het theater en was een ode aan het roemruchte popfestival dat in 1968 voor het eerst werd gehouden.


Door de bosrand te blijven volgen komen we uiteindelijk bij Café Bousema. Een uitstekend eindpunt om onder het genot van een hapje of drankje nog gezellig herinneringen op te halen. Deze horecagelegenheid, ooit pleisterplaats voor festivalgangers, is zelf ook onlosmakelijk met Lochem verbonden en viert dit jaar het 75-jarig bestaan. Om dit te vieren stellen zij de hoofdprijs van deze puzzeltocht beschikbaar: een arrangement ter waarde van maar liefst 250 euro.

24: Café Bousema, Zutphenseweg 35


We hebben een zeer uitnodigend eindpunt van de route: het terras van Bousema op steenworpafstand van het het openluchttheater. Foto: PR 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant