<p>Sabien Dokter, Ellen Reek en Marrianne te Loo van Buik&amp;Co. Foto Arjen Dieperink</p>

Sabien Dokter, Ellen Reek en Marrianne te Loo van Buik&Co. Foto Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Buik&Co heeft het drukker dan anders

Extra grote geboortegolf in juni en juli door coronamaatregelen

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Dat de coronamaatregelen invloed op de samenleving hebben, is algemeen bekend. Ook het aantal geboorten in Lochem was in juni en juli hoger dan deze toch al wat drukkere periode in andere jaren. Dat constateren de verloskundigen van Buik&Co.

De deur aan de Barchemseweg 18 in Lochem was zondagmiddag geopend voor de Berkelbode. In het pand met de naam ‘Zorg op 18’, huizen zeven verschillende zorgaanbieders, waaronder verloskundigenpraktijk Buik & Co. Sabien Dokter zit al in de spreekkamer, en even later schuiven ook Marrianne te Loo en Ellen Reek aan.
“Het is enorm druk”, zegt Sabien. Al vijftien jaar is zij samen met Marrianne het gezicht van de verloskundigenpraktijk Buik&Co.  Ellen, geboren en getogen in Geleen, werd als student ingeloot om bij de Lochemse praktijk stage te lopen, maar is sindsdien gebleven. Na de laatste acht jaar werkzaam te zijn geweest bij Buik&Co is Ellen sinds kort ook de derde maat in de praktijk. Zij beschouwt haar toetreden in 2020 tot de maatschap als een kers op de taart.

Team
“Wij zijn een hecht team”, laat Sabien Dokter weten, Marrianne te Loo knikt instemmend. “Iedere ochtend kijken wij alle drie of een van ons die nacht bij een bevalling is geweest. Wij nemen dan haar dagwerk over zodat ze rust kan krijgen.” “Op zo’n manier kunnen wij drieën het werk volhouden”, vult Dokter aan.
Het teamwerk gaat zelfs nog verder. Daar kan de 33-jarige Ellen Reek over meepraten.”Toen ik moest bevallen van ons eerste kind, een dochter, hielpen Marrianne en Sabien bij de geboorte. Dat gaf mij een vertrouwd en een prettig gevoel”.
Alle drie dames hebben een specialisatie binnen hun vakgebied. Ellen Reek is lactatiekundige IBCLC en borstvoedingsdeskundige. Sabien Dokter is de echoscopiste en Marrianne te Loo is gespecialiseerd in anticonceptie. “In een grote stad ben je als verloskundige anoniem. In Lochem is dat niet het geval”, vertelt Ellen. Sabien vult haar collega aan, “Wij pakken als team ook wel eens een terras in Lochem en mensen herkennen ons dan. Maar het is naast het werk belangrijk om ook gezellige dingen te doen”.

Geboortegolf
Sabien Dokter wil wel even terugkomen op haar uitspraak dat het enorm druk is. “In de vijftien jaar dat wij onze praktijk hebben waren de maanden juni en juli altijd wel druk”, zegt ze. Maar deze geboortegolf, op een paar dagen na was er iedere dag in Lochem een bevalling, is volgens haar toch het gevolg van de coronamaatregelen van vorig jaar. Ook werden die maatregelen door de meeste ouders als prettig ervaren. “Omdat het bezoek zeer beperkt was hadden de ouders meer tijd voor het kind en zichzelf en werden ze niet zo geleefd”, zegt Marrianne. Wel bleken enkele zwangere vrouwen besmet met corona. Hiervoor gingen de verloskundigen voor bescherming tegen het virus volledig in het plastic pak. “Alle vrouwen zijn van het virus hersteld en de baby’s hebben gelukkig niets meegekregen”, zeggen de dames.
“Het blijft waanzinnig leuk werk. Het is ook mooi om de gezinnen een duwtje te kunnen geven en dat je wat voor ze kunt betekenen. Het is leuk de transitie naar ouderschap en volwaardig ouder te zien na de geboorte van het eerste kind”, aldus de 61-jarige Marianne. Sabien Dokter vult aan dat verdriet en vreugde soms dicht bij elkaar staan: zo’n tien procent van de bevallingen is een miskraam.

Echo
De teller voor het aantal bevallingen waarbij Buik&Co aanwezig was is al lang geleden de duizend gepasseerd. Vanaf 1 augustus komen daar nu de medisch gespecialiseerde echo’s en wensecho’s bij. De 13-weken echo is nieuw in Nederland en wordt vanaf september uitgevoerd. In een vroeg stadium van de zwangerschap kan daarmee gekeken worden naar lichamelijke afwijkingen van het ongeboren kind. Het is een aanvulling op de 20-weken echo die al lange tijd wordt uitgevoerd met hetzelfde doel.
“We deden de basisecho’s al in onze eigen praktijk. Maar voor de medisch-specialistische echo’s moesten onze zwangeren tot nu toe altijd naar een echocentrum buiten Lochem. We zijn heel blij dat we dit nu zelf kunnen aanbieden, Dat voelt wel zo vertrouwd”, aldus Sabien Dokter. Haar collega Ellen Reek is er ook trots op: “Met de aanschaf van een nieuw geavanceerd echo-apparaat en het aannemen van gespecialiseerde echoscopisten kunnen wij nu onze droom realiseren.’’

Anticonceptie
Naast de zorg voor een bevalling kan men ook bij de dames terecht. voor anticonceptie, in allerlei verschillende vormen. “Wij informeren graag over de voor- en nadelen en adviseren bij de keuze van de verschillende anticonceptiemiddelen”, aldus Marianne te Loo die ook geschoold is om een spiraaltje te mogen plaatsen. Een bezoek aan de huisarts of gynaecoloog is daar niet meer voor nodig. “Ook als men geen cliënt bij ons is dan is men nog welkom voor voorlichting, een recept en het plaatsen van een spiraaltje of implanon”, aldus Te Loo.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden