Dronefoto sluis Eefde. Foto: Lock to Twente
Dronefoto sluis Eefde. Foto: Lock to Twente

Beperkt schutten sluis Eefde totdat waterstand weer op niveau is

Natuur

EEFDE - Rijkswaterstaat is met ingang van vandaag (17/8) bij sluis Eefde begonnen met schutten op basis van vraag en aanbod. Deze maatregel is nodig om het water in het Twentekanaal op peil te houden en wordt ingezet totdat de waterstand bij Eefde weer op niveau is.

Bij het gemaal Eefde en in de Zuiderkolk van sluis Eefde zijn tijdelijke pompen geplaatst. De pompen hebben tot doel het water uit de IJssel omhoog te pompen naar het Twentekanaal. Hiermee komt water beschikbaar voor scheepvaart, natuur en landbouw, stedelijk gebied en drinkwatervoorziening en wordt schade aan de waterkeringen voorkomen. Door de lage waterstand op de IJssel wordt het steeds lastiger om het waterpeil met de pompen op niveau te houden en daarom gaat men over naar schutten op basis van vraag en aanbod. Op deze wijze gaat minder water verloren. Daardoor kunnen we zolang mogelijk in de behoefte aan water voorzien en voorkomen we schade aan dijken en kades. Gezien de onvoorspelbaarheid van verwachte neerslag in het stroomgebied van de Rijn kunnen we een eventuele stremming van het scheepvaartverkeer niet uitsluiten.

Vraag en aanbod-schutten
Bij vraag en aanbod schutten moeten schepen zich telefonisch aanmelden om te worden geschut. De waterstanden in het Twentekanaal en de IJssel en de inzet van de pompen zijn bepalend of en hoe vaak kan worden geschut. Door beperkte ligplaatsen aan de IJssel moeten schepen op afroep bij de sluis komen. Via Dynamische Route Informatiepanelen langs de vaarweg en Berichten aan de Scheepvaart (BAS) wordt dit gecommuniceerd.

Sluis Eefde en Twentekanalen
Sluis Eefde ligt in de IJssel, aan het begin van de Twentekanalen op de route naar Enschede en Almelo. De sluis wordt ook wel de poort van Twente genoemd. Dat is omdat het voor de binnenvaart de enige toegang is tot de Twentekanalen. Het is een belangrijke, logistieke schakel in de Europese scheepvaartverbinding. Het Twentekanaal is ook een belangrijke schakel in het watersysteem van Twente, Achterhoek, het noordoostelijk deel van Overijssel en een deel van Drenthe, waarmee deze gebieden van water worden voorzien.

Kijk voor meer informatie op www.vaarweginformatie.nl of bel met de (gratis) landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (7 dagen per week bereikbaar: ma t/m vr van 07.00 tot 20.00 uur en za en zo van 10.00 tot 18.30 uur).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode