Help mee een takkenril maken 
Buitenwerkmiddag bij boerderij Nieuw Markvoort. Foto: SLG
Help mee een takkenril maken Buitenwerkmiddag bij boerderij Nieuw Markvoort. Foto: SLG

Help mee tijdens buitenwerkmiddag bij boerderij Nieuw Markvoort

Natuur

KRING VAN DORTH - Op dinsdag 16 april organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een werkochtend bij boerderij Nieuw Markvoort in buurtschap Kring van Dorth. Samen met vrijwilligers gaan ze snoeihout verwijderen en daarvan een takkenril maken. Daardoor ontstaat er nestgelegenheid, schuilgelegenheid en voedsel voor vogels en allerlei andere dieren, zoals egels en insecten. In de takkenril kunnen ze ongestoord een geschikte plek vinden. De buitenwerkdag duurt van 9.30 tot 13.00 uur. Aanmelden voor de werkdag kan via slgelderland.nl.

Boerderij ‘Nieuw Markvoort’ is een voormalige melkveehouderij gelegen in het buurtschap Kring van Dorth in de gemeente Lochem. Het boerenerf met daarop een historische T-boerderij is gelegen in een coulisselandschap met veel nieuw ingezaaid kruidenrijk grasland. Deze inzaai afgelopen najaar was een van de eerste stappen richting regeneratieve landbouw. 

Henk Denneboom is de zesde generatie binnen de familie sinds rond 1850 voor een dochter van ‘Olde Markvoort’ een nieuwe boerderij werd gebouwd. Het grasland en de gebouwen bieden ruimte voor ongeveer 100 runderen. Henk wil gaan starten met het houden van biologisch vleesvee en deze zoveel mogelijk laten beweiden. De boerderij wordt doorsneden door een lange en robuuste houtwal en langs de toegangsweg staan eiken laanbomen. Het is de bedoeling om een bestaande rij populieren te verlengen en uit te breiden tot een volwaardige houtwal met ondergroei. Dinsdag 16 maart hebben vrijwilligers geholpen met het aanplanten van jonge bomen en struiken in de houtwal.

Aanmelden 
Dit is één van de buitenwerkdagen waarvoor Henk bewoners uit de buurt en andere belangstellenden uitnodigt. Het worden gezellige dagen waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur. Het doel is uiteindelijk om een groepje vrijwilligers bij elkaar te krijgen dat eens in de zoveel tijd mee wil komen helpen bij het onderhoud van het landschap op de boerderij.

Aanmelden voor de werkdag kan door een mail te sturen naar Birgit Jilesen van SLG: slgelderland.nl/contact/birgit-jilesen. Dit is een activiteit van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant