Vlnr: Alfons en Joke Holtslag met leden van Vogelwerkgroep Noord-West-Achterhoek: Hans van Hoorn, Gerrie Nijenhuis en Eddie Oosthof. Foto: Henri Bruntink
Vlnr: Alfons en Joke Holtslag met leden van Vogelwerkgroep Noord-West-Achterhoek: Hans van Hoorn, Gerrie Nijenhuis en Eddie Oosthof. Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Acties voor Roofvogelopvang Barchem leveren bijna 11.000 euro op

Natuur

BARCHEM - Wat de gemeente niet doet, doen we zelf wel. Dat moeten honderden Lochemers hebben gedacht die acties steunden voor de Roofvogelopvang in Barchem. Maandagochtend stond de teller op bijna 11.000 euro. Joke Holtslag - die de opvang samen met haar man Alfons runt - kon er bijna geen woorden voor vinden. “Met dit geld kunnen we lang vooruit en bijvoorbeeld voer voor de vogels voor bekostigen”, zei ze na de overhandiging van twee cheques van LochemGroen! en de Vogelwerkgroep Noord-West-Achterhoek.

Door Henri Bruntink

Fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen! overhandigde een cheque van 6755 euro. Dat bedrag werd opgehaald in ruim een week, via een inzamelingsactie via donaties.nl. En hoewel de actie formeel is gestopt, liep de teller maandag nog door. De Vogelwerkgroep verhoogde de feestvreugde door 1.525 euro aan te bieden. Daarvan komt 1.000 euro uit de algemene kas van de vereniging. De rest werd gedoneerd door individuele leden.

Spontaan
De afgelopen tijd kwam op de bankrekening van de Roofvogelopvang nog eens ongeveer 2600 euro aan donaties binnen. Vermoedelijk vooral van door mensen die liever geen gegevens wilden invullen op de donatiewebsite of die reageerden op mediaberichten. Joke Holtslag vertelt: “Vorige week kwam een oude baas ons erf op fietsen. Hij stapte af en gooide 20 euro bij ons op tafel, en ging weer. Geweldig!”

De verhoogde aandacht voor de Roofvogelopvang kwam aan het rollen door een recente noodkreet van de Dierenbescherming dat de wildopvang in Nederland onder druk staat omdat er nauwelijks financiële steun voor is. Met name provincies laten het afweten, aldus de Dierenbescherming en gemeenten zijn geneigd naar de provincie te wijzen en doen zelf niets. Dat is ook in Lochem het geval. De gemeente ziet steun aan opvang niet als een taak en is bang dat donaties een precedent scheppen en dat dus andere instellingen ook op de stoep staan.

Motie
LochemGroen! diende eerder deze maand een motie in die pleitte voor een eenmalige donatie van 7.500 euro en een brief naar Arnhem om de provincie aan te sporen om verantwoordelijkheid te nemen. De provincie Gelderland heeft deze verantwoordelijkheid overigens formeel al verworpen en wijst op haar beurt naar Den Haag.

De motie werd met 10 tegen 12 stemmen verworpen. “Het gaat me niet gebeuren dat we dan helemaal niks doen, dacht ik toen”, zegt Calle Janssen. Hij startte een inzamelingsactie met in eerste instantie een bescheiden streefbedrag. Dat werd al binnen een dag bereikt en gedurende de afgelopen week is dat streefbedrag meerdere keren verhoogd. Uiteindelijk tot 7.500 euro, dus hetzelfde bedrag dat aan de gemeente Lochem werd gevraagd. Maandag was hier 90 procent van gehaald. Er kwamen enkele grote maar vooral veel kleine bedragen binnen.

“De actie kreeg veel aandacht en zelfs Tweede Kamerleden deelden berichten via sociale media”, aldus Janssen. Afgelopen zaterdag stond LochemGroen! nog op de Markt in Lochem om mensen aan te sporen om te doneren. Bij gebrek aan contant geld leverde dat niet meteen veel op, maar het lijkt erop dat veel mensen daarna alsnog de donatiepagina op internet hebben gevonden. Die dag kwam bijna duizend euro binnen.

Vogelwerkgroep
Voorzitter Hans van Hoorn van de Vogelwerkgroep kwam ook al in actie door de berichtgeving over de verworpen motie. “Duizend euro is veel geld voor ons, maar Joke en Alfons doen hier verschrikkelijk veel goed werk voor het hele gebied. We kunnen altijd bij ze aankloppen als we bijvoorbeeld een verlaten nest met jonge vogels aantreffen”, zo beschrijft hij de band tussen de werkgroep en de Barchemse opvang. 

Van Hoorn is niet te spreken over de weigering door een nipte meerderheid van de gemeenteraad om eenmalig bij te springen. Hij zegt: “De gemeente Lochem doet te weinig voor natuur en landschap. Het is altijd heel magertjes. Dat ze nu veel geld uittrekken voor boeren om kruidenrijk grasland te realiseren is natuurlijk geweldig voor de biodiversiteit. Maar bij het lezen van zo’n bericht denk ik steeds: waarom laat ForFarmers en FrieslandCampina niet betalen voor zulke dingen. Dan kan de gemeente het geld gebruiken voor behoud en versterking van het landschap.”

Donaties zijn altijd welkom. Met een eenmalige of maandelijkse donatie kan het werk worden voortgezet. Bankrekeningnummer: NL60 RBRB 0947556451

Vlnr: Alfons en Joke Holtslag en Calle Janssen van LochemGroen! Foto: Henri Bruntink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant