Still uit de film. Foto: Jonathan de Jong

Still uit de film. Foto: Jonathan de Jong

Documentaire Human Forever houdt samenleving spiegel voor over dementie

Zorg

LOCHEM - De documentaire van zorgvernieuwer Teun Toebes en filmer Jonathan de Jong, ‘Human Forever’, raakt het publiek in het hart. De reis van Toebes en De Jong langs inspirerende voorbeelden in elf landen op vier continenten laat een hoopvol beeld zien: het kan anders, zonder een systeem dat mensen opsluit buiten de samenleving. De documentaire is woensdag 24 april te zien in de Schouwburg Lochem.

De boodschap van deze documentaire is ontroerend en soms tegelijkertijd ongemakkelijk voor de ouderenzorg. De film is een hartstochtelijke oproep om te stoppen met het opsluiten van mensen met dementie in instellingen en hen te blijven zien als mensen. “Anders kijken is anders doen. Als we mensen met dementie echt als mens zien, veranderen alle regels en protocollen waarmee we het systeem hebben ingericht”, zei Teun Toebes onlangs.

De film houdt niet alleen zorgaanbieders en zorgverleners een spiegel voor, maar de hele Nederlandse samenleving. Het huidige systeem, dat mensen met dementie reduceert tot hun ziekte zodra de diagnose is gesteld, plaatst mensen met dementie buiten de samenleving. Binnen de muren van verpleeghuizen overheerst vaak de medische benadering. De nadruk op veiligheid en het uitbannen van risico’s drukt de kwaliteit van leven naar de zijlijn. Toebes: “Wij zien het verpleeghuis als een gouden vogelkooi waarin niets kan en mag gebeuren. Het is zo moeilijk om het gesprek aan te gaan over welke risico’s we accepteren. Voor welzijn en kwaliteit van leven hebben we een andere aanpak en inrichting van de zorg nodig.”

Schouwburg Lochem
Iedereen is welkom tijdens deze inspirerende avond op 24 april om 20.00 uur in Schouwburg Lochem, waar de werkgroep Dementievriendelijk Lochem en Filmhuis Lochem gezamenlijk deze aangrijpende documentaire vertonen. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 10 euro online en 10,50 euro aan de kassa. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.schouwburglochem.nl/filmhuis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant