Met een 'bommetje' werd het zwemseizoen geopend. Foto: Arjen Dieperink

Met een 'bommetje' werd het zwemseizoen geopend. Foto: Arjen Dieperink

Zwembaden Almen en Gorssel met bommetjes geopend

Algemeen

ALMEN - Met bommetjes zijn afgelopen zondag de zwembaden in Almen en Gorssel geopend. Precies om twaalf uur spetterde het water hoog op toen de uitgenodigde kinderen massaal te water gingen.

Door Arjen Dieperink

Vroeger in de ochtend was het nog rustig bij zwembad de Berkel. Tijd voor de achttien vrijwilligers om de laatste puntjes op de i te zetten. Terwijl Jorn Tragter en Fennie Huzen, de assistent-bedrijfsleiders in de Berkel, de laatste punten met hen doornemen, melden zich al de eerste zwemmers van het nieuwe seizoen.

Kerstmis
De afgelopen maanden is veel werk verzet door de vrijwilligers, ook in de winter. Zelfs op eerste kerstdag moesten alle zeilen bijgezet worden. Wijzend naar de ligweide vertelt Jorn: “Het water van de rivier de Berkel stond zeer hoog en de helft van de ligweide stond blank. Het zwembad was net als voorgaande jaren voor de helft gevuld met water om tegendruk te hebben voor het grondwater. Maar toen het rivierwater een halve meter hoger stond dan het water in het bad, moesten wij met Kerstmis alles uit de kast halen om te voorkomen dat het water het zwembad omhoog zou drukken. Dat lukte door er extra water in te pompen, maar dat zorgde er vervolgens weer voor dat het hele zwembad voor het begin van het seizoen een extra schoonmaakbeurt nodig had.” Daaruit blijkt eens te meer dat er zonder de inzet van de vele vrijwilligers geen zwembad in Almen is en ook niet in Gorssel. Beide baden vallen onder de Stichting Gorselse Zwembaden.

Spic en span
Zwembad de Berkel ligt er ondertussen spic en span er bij, de eerste zwemmers hebben zich inmiddels omgekleed. “Alle Almense kinderen zijn uitgenodigd om te komen. Het is de bedoeling dat we gaan aftellen en precies om twaalf uur allemaal een bommetje gaan maken. Daarna is het zwemseizoen in Almen geopend”, laat Tragter weten. Op hetzelfde moment gebeurt dat ook in zwembad De Boskoele in Gorssel, op dezelfde manier.

De eerste zwemmers nemen plaats bij het zwembad, de aanwezige kinderen staan te popelen. Op een bank zit een man op leeftijd te wachten tot hij ook het water in mag. “Ik vertel niet hoe oud ik ben maar heb de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt”, laat hij weten. Hij komt uit Zutphen en kwam vorig jaar 132 keer zwemmen. ‘Het is een half uur fietsen vanaf huis en een half uur zwemmen en daarna weer terug naar huis. Zo begin ik iedere dag”, zegt hij.
Dan begint het aftellen en bij nul springen de kinderen en enkele volwassenen het water in. Enkele seconden later volgt er een tweede plons: de Zutphenaar springt. Het is voor hem de twintigste keer dat hij de opening meemaakt.


www.zwembaddeberkel.nl
www.zwembaddeboskoele.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant