Het Schipbeekbad. Foto: PR

Het Schipbeekbad. Foto: PR

Ledenvergadering Historische Vereniging De Elf Marken

Algemeen

GORSSEL - De Historische Vereniging De Elf Marken houdt op dinsdagavond 7 mei haar jaarlijkse ledenvergadering. Dit jaar zijn er vier reglementair aftredende bestuursleden, namelijk Annette van Meel, Jan Haijtink, Arend Rolden en Ad de Ruiter. De eerste drie stellen zich herkiesbaar. Dat geldt niet voor Ad de Ruiter die na bijna 41 jaar het bestuur zal verlaten.

Ad de Ruiter blijft wel actief voor de vereniging. Zo zal hij onder meer de distributie van ‘Ons Markenboek’ blijven coördineren. Caroline Dijkerman wordt voorgedragen als nieuw bestuurslid. Op de agenda staan natuurlijk ook het jaarverslag en de jaarcijfers van 2023, alsmede het verslag van de vorige jaarvergadering. Deze kunnen de leden allemaal inzien op de website onder het hoofdstuk ‘vereniging’.

Zwemmen
Na een korte pauze verzorgt Caroline Dijkerman een lezing met als titel: ‘Zwemmen in de elf marken’. De vele verdrinkingen in ons land zorgden ervoor dat de overheid en gemeenten aan het begin van de 20ste eeuw steeds meer belang hechtten aan de aanleg van zwembaden. Het leidde in 1930 tot de bouw van het IJsselbad in Gorssel en in n1938 het Schipbeekbad iets ten noorden van Epse. De kinderen van de hoogste klassen uit Epse, Colmschate en Gorssel kregen in deze zwembaden hun zwemles.
In 1958 en 1969 werden de baden gesloten. Het IJsselbad vanwege de vervuiling van het water in de IJssel en het Schipbeekbad vanwege de uitbreiding van het industrieterrein van Deventer en de aanleg van de A1. Wat overbleef waren oude foto’s, advertenties, krantenartikelen en herinneringen van de vele zwembadbezoekers.

De jaarvergadering van De Elf Marken wordt gehouden in Ons Huis in Almen (Dorpstraat 37). De ledenvergadering duurt van 20 tot 20.30 uur. en de lezing van 20.45 tot 21.45 uur.  Leden hebben gratis toegang. Niet-leden, die de lezing willen bijwonen, betalen bij binnenkomst 5 euro entree.


www.deelfmarken.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant