De Jan Ottink Band. Foto: PR

De Jan Ottink Band. Foto: PR

Nieuw album Jan Ottink Band: ‘In dit land’

Muziek

LOCHEM - Met trots kondigt de Jan Ottink Band hun nieuwe album ‘In dit land’ aan. Dit langverwachte album werpt een uniek licht op de staat van het Nedersaksisch in onze moderne tijd.

Taal, als bindende factor, krijgt door muziek een unieke expressie die rechtstreeks tot het hart spreekt. Dit geldt voor alle talen, waaronder het Nedersaksisch, dat in het oosten van het land nog altijd levendig is ondanks voorspellingen van het tegendeel. Met nog steeds 1,6 miljoen sprekers, zij het vaak als tweede taal, heeft het Nedersaksisch een stevige positie. De muziek van de Achterhoekse singer/songwriter Jan Ottink trekt al jarenlang de aandacht van velen.

Het Achterhoeks, Twents, (Oost-)Veluws, Drents en Gronings worden soms nogal eens stereotiep geassocieerd met boersheid. Zo wordt ook verwacht dat muziek uit deze streek ruw en plat is, doordrenkt van bier. Jan Ottink bewijst echter al geruime tijd dat het Nedersaksisch zich uitstekend leent voor poëtische teksten over hedendaagse thema’s.

Single en album
Het titelnummer van het album ‘In dit land’ (Silvox Records, sil 994), dat binnen enkele weken verschijnt, behandelt bijvoorbeeld jonge asielzoekers die hun eerste herfst in Nederland meemaken en ontdekken dat alle bomen ‘dood gaan’. Het album, met 10 nummers, wordt voorafgegaan door de single ‘Sterrenbeuke’ (Sterrenboeken), te vinden op YouTube. Deze is voorzien van een videoclip, deels opgenomen tijdens een expositie van Jan M. Verburg in de Bergkerk in Deventer. Verburg staat bekend om zijn immense poortschilderingen op het Lowlands Festival.

Dit nieuwe album is mede tot stand gekomen dankzij de voorfinanciering door fans en een bijdrage van het Erfgoed Centrum Achterhoek-Liemers (ECAL).

Promotievideo nieuw album ‘In dit land’


Videoclip ‘Sterrenbeuke’


De cover van het album. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant