Jacqueline Buhler is eigenaar van tekstueel adviesbureau TAB en trouwambtenaar in de gemeente Bronckhorst. Ruim vijfentwintig jaar was ze docent Nederlands aan het Isendoorn College in Warnsveld. Ze schreef mee aan diverse lesmethoden.

Jacqueline Buhler is eigenaar van tekstueel adviesbureau TAB en trouwambtenaar in de gemeente Bronckhorst. Ruim vijfentwintig jaar was ze docent Nederlands aan het Isendoorn College in Warnsveld. Ze schreef mee aan diverse lesmethoden.

Stomme kop

Onderwijs

Koppen doen ertoe. Een kop is meestal het eerste wat je ziet, ongeacht over wat voor een soort kop je het hebt. Ontmoet je iemand, dan is zijn of haar ‘kop’ het herkenningspunt, maar zie je een krant, dan valt ook de kop het eerste op.

Juist bij koppen in kranten of tijdschriften kan er nogal eens verwarring ontstaan. De verwarring wordt veroorzaakt door een foute of onduidelijke verwijzing, of een dubbelzinnigheid. De kop Máxima bezoekt schoonmoeder niet door ziekte is volstrekt onduidelijk. Dat wil zeggen dat het onduidelijk is wíé er ziek is: Máxima of Beatrix. Dat is onduidelijk. De kop Mannen van middelbare leeftijd met steeds minder tevreden kan twee dingen betekenen: óf ze hebben steeds minder nodig om tevreden te zijn, óf ze hebben steeds meer nodig. In dit geval is er sprake van dubbelzinnigheid.

Mijn hond Guus is een enthousiaste labrador. Ze is een heerlijk beest en doet eigenlijk alles goed, behalve dan dat ze nogal kan trekken als ze is aangelijnd. Ze wil vooral snuffelen op plekken waar ik moeilijk bij kom. Ik besloot om daar nog eens werk van te maken en ging op zoek naar iemand die mij daarmee kon helpen. Op internet zijn er talloze mensen - trainers - te vinden en ik stuitte op een vreemde kop: Leer uw hond gehoorzamen!  Ik vond dat verwarrend, want ik ben toch niet degene die mijn hond moet gehoorzamen? Zij moet míj gehoorzamen en niet andersom. Een dubbelzinnige kop dus...

Er zijn ook dubbelzinnige koppen die net wat meer tot de verbeelding spreken. Onlangs was er weer storm, maar ondanks dat kregen de vliegeraars ‘m maar moeilijk omhoog.

Ook de overlast op de Amsterdamse Wallen baart opzien. De schoonmaakmachines komen niet meer door de mensenmassa’s heen. Er is een speciale stofzuiger aangeschaft, die dat wél kan en dat kwam in de krant: Amsterdam investeert in meer zuigkracht op de Wallen...

Ik snap ineens waarom de gemeente deze buurt wil verhuizen!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant