Afbeelding

MmL vindt windplannen in Exel drie keer niks

Politiek

U heeft vast gehoord dat afgelopen week in Laren een inloopavond is georganiseerd door de initiatiefnemers van een drietal megahoge windturbines die op de Papenslag in Exel zouden moeten komen. Die turbines zouden volgens de drie initiatiefnemers, Lochem Energie, Pure Energie en een BV opgericht door een paar lokale boeren, een tiphoogte van 280 meter moeten krijgen. Die hoogte is in Nederland nog niet vertoond. 

Om een voorstelling te krijgen: dat is 2,5 keer hoger dan de Domtoren in Utrecht. De partij Meedenken met Lochem (MmL) is tegen de komst van deze turbines. Niet alleen omdat ze totaal niet passen in ons prachtige landschap maar belangrijker, ze zullen een enorme impact hebben op de omwonenden. Die zullen effecten op hun gezondheid ervaren als gevolg van het lawaai, de slagschaduw en trillingen.
Landelijk wordt momenteel onderzocht welke afstandsnormen voor hogere turbines veilig zijn. Tot die tijd moeten we op geen enkel initiatief ingaan. In Duitsland hanteert men tienmaal de tiphoogte. Dat zou in Exel betekenen dat in een straal van een kleine drie kilometer niemand mag wonen. Die ruimte is er niet in Exel en alleen al om die reden is het een heel slecht plan. Bovendien waait het in onze regio stukken minder dan bijvoorbeeld aan de kust. Daar waar de initiatiefnemers zelf stellen dat deze hoogte nodig is voor het rendement (lees geld!!) kunnen ze de turbines dus beter in die buurt plaatsen.

De initiatiefnemers schermen met het feit dat de beoogde turbines 48 procent van onze Lochemse elektriciteitsvraag kunnen oplossen. Het goede nieuws is dat we nu al bijna 70 procent opwekken met zon op dak en zon op grond. De turbines voegen in die zin dus weinig toe. Opmerkelijk is overigens dat Lochem Energie zich aan het initiatief verbonden heeft. Waar Lochem Energie hele goede dingen doet met betrekking tot bijvoorbeeld besparingsmaatregelen en zon op dak slaat het nu de plak goed mis. Ons advies is om hier nog eens heel goed over na te denken!

Meedenken met Lochem
Bertus Karssenberg
fractievoorzitter

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode