Remonstrantse kerk in Lochem voor de brand in 1905. Foto: archief Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem
Remonstrantse kerk in Lochem voor de brand in 1905. Foto: archief Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem

Bezoek de Remonstrantse kerk Lochem op Open Monumentendag

Religie

LOCHEM - Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 is er van alles te doen in de Remonstrantse kerk. Al bijna 145 jaar staat deze kerk in Lochem. Na een grote brand waarbij alleen de Arminiuskamer behouden bleef, werd de kerk in 1906 herbouwd. In aanloop naar het jubileumjaar geeft Wim Bredewout ieder uur een presentatie over de remonstranten in Lochem. Hij vertelt over de oprichting van de Remonstrantse Kerk, de bouw van het kerkgebouw, de brand in 1905 en de activiteiten van de remonstranten in de lokale gemeenschap. Hierbij toont hij beeldmateriaal van het Regionaal Archief in Zutphen en het Historisch Genootschap Lochem. 

Kunstverkoop voor fonds Klavier en Samenspel
Een door leden van de Remonstrantse Gemeente ter beschikking gestelde kunstcollectie wordt op Open Monumentendag tentoongesteld en verkocht. De opbrengst komt ten goede aan een speciaal fonds: Klavier en Samenspel. Dit fonds is bedoeld om zoveel mogelijk (jonge) mensen de kans te geven om gebruik te maken van en les te krijgen op de vleugel of het orgel. Dit kerkgebouw leent zich door de akoestiek en grootte buitengewoon goed voor kleinere uitvoeringen.

Orgel, vleugel en hobo
Het nieuwe orgel boven de entree van de kerkzaal wordt ieder uur bespeeld door de organist van de kerk, Jaap Bax, die iedere keer een korte inleiding zal geven over het opbouwen van het nieuwe orgel. Ook spelen ieder uur Marianne Weenink en Herman Marcus op respectievelijk de vleugel en de hobo.

Poëzie in stilte
In het achterste, en oudste deel van de kerk, is een stilteplek met poëzie ingericht.

En tot slot staat er een glas thee of wijn voor bezoekers klaar. Er is een theeproeverij met iets lekkers in de geheel vernieuwde ontvangstruimte van de kerk. En in de kerkzaal is plek gemaakt voor een wijnproeverij. Iedereen is van harte welkom! Locatie: Remonstrantse kerk, Emmastraat 10 in Lochem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant