Ds. Alleke Wieringa. Foto: PR

Ds. Alleke Wieringa. Foto: PR

Abraham Joshua Heschel staat centraal in lezing en studiekring

Religie

LOCHEM - Sinds haar komst in 2020 brengt ds. Alleke Wieringa ieder jaar een thema in dat je aan het denken zet maar ook voedt. ‘Gaandeweg’ is het thema waar de Remonstranten het nieuwe seizoen mee gestart zijn. Centraal staan zeven sleutelwoorden: vrijheid, eenvoud, stilte, zorgeloosheid, vertragen, geestelijk en delen. Binnen dit thema worden uitnodigende lezingen georganiseerd. Op woensdagmiddag 27 september om 14.00 uur geeft ds. Alleke Wieringa een lezing over het gedachtengoed van Abraham Joshua Heschel, getiteld ‘Bijbelse Profetie en Hedendaagse Actie’.

Abraham Joshua Heschel is één van de invloedrijke joodse theologen/filosofen van de 20ste eeuw. Al tijdens haar studie Theologie inspireerde Heschels werk Wieringa enorm en dat is zo gebleven. Heschel stelt: “Nog verraderlijker dan het kwaad zelf is een houding van onverschilligheid ten opzichte van het kwaad. Dit is namelijk een stille rechtvaardiging die het kwaad maatschappelijke acceptatie oplevert”. Wieringa: “Als Heschel nu nog geleefd zou hebben, dan zou je hem nu zeker aan hebben kunnen treffen bij de grote klimaatacties”.

Het is mogelijk om na deze lezing mee te doen aan een studiekring: ‘Samen Heschel lezen’. Voor wie zich actief en stevig lezend wil verdiepen, in gesprek met anderen, in het gedachtengoed van Heschel. Zijn onlangs nieuw vertaalde boek ‘Wie is de mens’ wordt als uitgangspunt gebruikt. De lezing op 27 september vormt een belangrijke opstap voor deze studiekring. De studiekring start op 4 oktober om 10.00 uur en is een samenwerking met de Protestantse Gemeente Lochem. Vooraf aanmelden via alwieringa@icloud.com.

Lezing en studiekring vinden plaats in de Remonstrantse kerk, Emmastraat 10 in Lochem. Iedereen is van harte welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant