Regenboogvlag aan de kerk. Foto: PR
Regenboogvlag aan de kerk. Foto: PR

Remonstrantse kerk viert Coming Out Sunday

Religie

LOCHEM - Uit de kast komen, twijfelen aan je geaardheid, mogen zoeken naar wie je bent, mogen samenleven met je lief moet veilig en geaccepteerd zijn voor iedereen. Op zondag 15 oktober wappert de regenboogvlag aan de gevel van de Remonstrantse kerk in de Emmastraat in Lochem en wordt in de kerkdienst Coming Out Sunday gevierd. De dienst begint om half elf. Daarna wordt samen koffie gedronken. Iedereen is van harte welkom.

In de Verenigde Staten bestaat sinds 1988 de zogenaamde Coming Out Day. Deze is ontstaan uit de behoefte om positieve actie te voeren voor de sociale acceptatie en zichtbaarheid van LHBTIQ+ mensen. In 2009 riep Ronald Plasterk (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) 11 oktober ook voor Nederland uit tot Nationale Coming Out dag. Doel is de bevordering van de sociale acceptatie van LHBTIQ+ mensen. Dit is helaas nog steeds hard nodig. 

Het overheersende beeld is dat alle christelijke kerken anti-homo zijn. Maar zo zwart wit is het niet. De Remonstranten waren het eerste Nederlandse kerkgenootschap dat het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen gelijkstelde met het man-vrouw huwelijk.  In de Geertekerk in Utrecht wordt op initiatief van ds. Alleke Wieringa sinds 2012 Coming Out Sunday gevierd. Een bevestiging van de veelkleurigheid van de mens, een ode aan de zovele vormen van liefde. De kerkelijke gemeenschap stelt zich nadrukkelijk open voor alle stellen en individuen. 

Nu Wieringa predikante in de Remonstrantse Gemeente Lochem Zutphen is, heeft de kerkenraad besloten dat ook hier Coming Out Sunday gevierd zal worden. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant