De Berkelzomp werd afgelopen zaterdag door het water voortgetrokken. Foto: Arjen Dieperink

De Berkelzomp werd afgelopen zaterdag door het water voortgetrokken. Foto: Arjen Dieperink

Berkelzomp ‘Ente’ door het water getrokken

Sport

LOCHEM – Het boothuis van de Berkelzomp ‘Ente’ aan Stijgoord 2 heeft zijn deuren wagenwijd geopend. De ‘Ente’ ligt buiten aan de wal, wachtend op gasten, terwijl de schippers binnen aan de koffie zitten. “De Berkelzomp is kort geleden weer te water gelaten. Gedurende de wintermaanden is een team druk bezig geweest met het volledig opknappen van de zomp. Alles is gecontroleerd en nagekeken. Toen de zomp op het droge lag, hebben we regelmatig een paar emmers water ingegooid om de planken strak te houden,” aldus een van de schippers. 

Door Arjen Dieperink

Even later druppelen de gasten binnen, uiteindelijk tot een totaal van negen personen. Een van hen is Floris Dinkelman, eigenaar van sportschool FloFit in Barchem. “Het is de derde keer dat we hier zijn om de Berkelzomp als training door het water te trekken,” vertelt hij. Met een twintig meter lang touw, bevestigd aan de mast van de zomp, zal kort daarna de ‘Ente’ door vier personen om de beurt door het water worden getrokken. “Gelukkig is het nu windstil en is er geen stroming in de Berkel. Vroeger trok regelmatig de vrouw van de schipper, door het water en aan de kant lopend, de schuit voort. Men zegt wel eens ‘de goede oude tijd’, maar hier kun je dat beter achterwege laten,” vertelt woordvoerder en schipper Bennie Arendsen. 

De huidige Berkelzomp is iets kleiner dan het origineel en weegt met een lengte van twaalf meter ongeveer twee ton. De diepgang bedraagt dertig centimeter. Op de vraag hoe men ooit op het idee kwam om de Berkelzomp als training eens per jaar te trekken, wordt gekeken naar Patrick Konniger, een van de deelnemers. “Zijn schoonvader is een van de schippers van de ‘Ente’, zo zie je maar weer hoe klein de wereld kan zijn,” laat een van de aanwezigen weten. Schipper Jan Dinkelman neemt plaats achter het roer van de Berkelzomp, terwijl zijn collega de touwen losmaakt. Met zes passagiers aan boord vaart de zomp tweehonderd meter stroomopwaarts. “We kunnen niet vanaf het boothuis beginnen vanwege al die struiken langs de kant,” laat Bennie weten. Ondertussen lopen de sporters van FloFit naar het startpunt, waar ze al een warming-up hebben gedaan. Bij het startpunt doen vier deelnemers de banden om hun lichaam die verbonden zijn met het touw van de Berkelzomp. Met maximale inspanning wordt de zomp getrokken, waarbij de boeggolf duidelijk groter wordt en de behaalde snelheid hoger ligt dan de zomp normaal gesproken zou behalen met de fluistermotor. Een tiental meter verder wordt tijdens het lopen van sporter gewisseld. Twee keer gaan de sporters met de Berkelzomp heen en weer, over een afstand van ongeveer 600 meter per keer. Op de vraag of er een traditie is geboren, reageert René, een van de deelnemers: “Zeker wel.” Floris kijkt op en grapt: “Alleen als we op de voorpagina komen.” 

Vanaf het begin van deze week kan iedereen meevaren met de Berkelzomp; boekingen kunnen worden gemaakt via de VVV-Lochem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant