Hetty Mol laat zien wat er allemaal in haar buurtkastje staat. Foto: Arjen Dieperink

Hetty Mol laat zien wat er allemaal in haar buurtkastje staat. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Buurtkastje in Lochem helpt gezinnen de maand door

Maatschappij

Hetty Mol deelt boodschappen uit aan mensen die het nodig hebben

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het is uit nood geboren: het buurtkastje aan de Heggerank 42. Het is een kastje met levensmiddelen, enkel en alleen bestemd voor degenen die het het hardst nodig hebben. Initiatiefneemster is de 56-jarige Hetty Mol, die zich ervaringsdeskundige mag noemen. “Ik heb in het verleden met mijn opgroeiende dochters met heel weinig geld rond moeten komen. De maand leek regelmatig langer dan mijn geld toereikend was”, zegt Hetty als ze trots over haar buurtkastje vertelt.

“Het idee is eigenlijk gekomen door iemand in mijn appgroep. Die is van christelijke vrouwen die in Oss, Dieren en elders in het land woonachtig zijn. Rondkomen met zestig euro in de week is voor een gezin met een laag loon of uitkering niet te doen. Kijk naar de prijzen voor gas, water en licht. En de boodschappen worden ook alsmaar duurder”, zegt de Lochemse.
“Toen het idee naar voren kwam voor een buurtkastje met levensmiddelen en andere benodigdheden, zoals wasmiddelen en toiletpapier heb ik mij laten informeren wat er wel en niet kan”, vertelt Hetty met enige trots en enthousiasme. Het kastje zelf kwam er door een sponsorbijdrage van de plaatselijke bouwmarkt. Wat erin staat aan etenswaar moet in blik of potten verpakt zijn. Verder kunnen er in het kastje uitsluitend houdbare melk, pasta, rijst en broodbeleg (hagelslag, jam) staan.“ Het is in het kastje net zo warm of koud als buiten. Als het vriest kun je er dus eigenlijk geen vloeistof in doen en in de zomer is bijvoorbeeld chocolade uit den boze, dat smelt zo weg. Verder komen er geen alcoholische dranken in“, laat Hetty weten.

Maximaal vier
Het buurtkastje zit stevig vast aan de voorgevel van Hetty’s huis, zodat het niet wordt meegenomen. Ook is het niet de bedoeling dat de inhoud in één keer wordt ‘leeg gewinkeld’. Maximaal vier artikelen zijn toegestaan. Hetty Mol opent de deurtjes van het buurtkastje om te laten zien wat erin zit: tubes tandpasta, blikjes sinas. een fles chloor, pasta’s, poederkoffie, hagelslag, shampoo en vele andere producten. Jongeren van het Staring College slingeren door de straat naar huis. “Ik ben niet bang dat zij iets meenemen. Ik hoop dat ze het kastje kennen en thuis laten weten waar het staat zodat degenen die het nodig hebben er iets uit kunnen halen“, laat Mol weten.

Aanvulling
Vanuit Barchem ontving Hetty Mol al een plastic tas met diverse levensmiddelen. “Daar word ik zo blij van”, zegt ze. Meteen roept ze iedereen op om levensmiddelen die men niet nodig heeft in het buurtkastje te zetten. “Bij Cornelis Plus kan men voor een pakket sparen waar levensmiddelen en andere artikelen in zitten. Mocht er iets bij zitten dat men niet gebruikt, doe het dan in het buurtkastje dat rechts van mijn voordeur staat.”

Facebook
Ondertussen heeft Hetty Mol een facebookpagina aangemaakt onder de naam Buurtkastje Lochem. Hierop deelt ze de laatste informatie over de producten die in het kastje staan. “Heeft men toiletpapier of wasmiddel nodig dan kan men mij dat door middel van een persoonlijk bericht via de facebookpagina laten weten. Zulke flessen wasmiddel leg ik niet allemaal zo maar in het kastje. Ook als er brood in het kastje wordt neergelegd laat ik op Facebook weten vanaf hoe laat het er ligt.“

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant