De officiële aftrap van Fietsmaatjes Harfsen bij Dorpshuus Hoeflo. Foto: Rudi Hofman

De officiële aftrap van Fietsmaatjes Harfsen bij Dorpshuus Hoeflo. Foto: Rudi Hofman

Project Fietsmaatjes Harfsen al bij de start een groot succes

Maatschappij

HARFSEN - Onder grote publieke belangstelling is woensdagavond bij Dorpshuus Hoeflo de officiële aftrap verricht van Fietsmaatjes Harfsen. Wethouder Wendy Goodin en Geni Horstink, de bestuursvoorzitter van Stichting Fietsmaatjes Harfsen, openden de gordijnen van een poort waardoor Gerda van Proosdij en Henk Slettenhaar (lid technisch team) op een elektrische duofiets kwamen gereden. Met Fietsmaatjes Harfsen is de droom van de bijna 90-jarige Gerda uitgekomen. Zij en tientallen andere Harfsenaren die niet meer in staat zijn om zelfstandig te fietsen, kunnen voortaan met een fietsmaatje mooie fietsritten maken door de omgeving.

Door Rudi Hofman

“Er zijn nu vijftig Fietsmaatjesprojecten in Nederland en Harfsen is de kleinste plaats waar dit van de grond is gekomen”, verkondigt Henk Lindner na de aftrap trots. Lindner vormt samen met voorzitter Geni Horstink en Henri van Proosdij het bestuur van Stichting Fietsmaatjes Harfsen. Sinds de oprichting van de stichting eind oktober is het allemaal heel snel gegaan. Bij de start van het project zijn er al 25 vrijwilligers en 22 gasten ingeschreven. 

Deze vrijwilligers worden door de twee coördinatoren, Anja Schoneveld en Hellen Strik, aan hun fietsmaatje (gast) gekoppeld. Voordat een vrijwilliger met de elektrische duofiets op pad mag, krijgt hij of zij eerst een instructie en volgt daarna een proefrit. Als een rit is gereserveerd via www.fietsmaatjesharfsen.nl haalt de vrijwilliger de elektrische duofiets op en rijdt daarmee naar zijn of haar fietsmaatje. Het gebruik van de duofiets kost 3 euro per rit. Henk Lindner benadrukt dat de aan elkaar gekoppelde gast en vrijwilliger echt als fietsmaatjes met elkaar omgaan. “Op basis van gelijkwaardigheid dus. Het gaat niet alleen om het fietsen maar ook om het gezellig en plezierig hebben met elkaar.”

Dat zich in korte tijd al zoveel senioren als vrijwilliger en gast voor het Fietsmaatjesproject in Harfsen hebben ingeschreven, is voor een belangrijk deel te danken aan Sientje Uenk. Zij kent volgens Lindner zo’n beetje alle tachtigplussers in Harfsen en heeft hen samen met Gerda van Proosdij benaderd. Beide dames werden bij de aftrap dan ook in de bloemen gezet.

Veel donaties
Dat de stichting een kostbare elektrische duofiets heeft kunnen aanschaffen, is mogelijk gemaakt dankzij talrijke donaties van onder meer diverse fondsen, de Bingowiefkes van de Veldhoek en de gemeente Lochem. Bij de aftrap kwam een afvaardiging van de Beatrixschool een deel van de opbrengst van een voor Pasen gehouden sponsorloop overhandigen: een cheque van maar  liefst 1.500 euro. De Ondernemersvereniging Harfsen deed met een cheque van 250 euro ook een  duit in het zakje. De fiets komt van fabrikant Van Raam uit Varsseveld en is onder gunstige voorwaarden geleverd door Goossens Lochem.

Wethouder Wendy Goodin toonde zich onder de indruk wat de Harfsense gemeenschap heeft weten te bereiken: “Het laat zien dat we met elkaar heel veel meters kunnen maken. Met elkaar zorgen we dat een idee gaat groeien en dat het uiteindelijk werkelijkheid wordt. Dat maakt het zo leuk om in de gemeente Lochem te wonen. Dit is iets waar jullie echt blij mee kunnen zijn!” Vervolgens liet de wethouder weten dat zij graag als vrijwilliger zelf eens een rit met de duofiets wil maken. “Kom je maar bij ons aanmelden”, was de enthousiaste reactie uit het publiek.

Permanente stalling gezocht
De elektrische duofiets van Stichting Fietsmaatjes Harfsen staat - als hij niet in gebruik is - in een tijdelijke stalling. Het bestuur is op zoek naar een geschikte permanente locatie. Wie een ruimte beschikbaar wil stellen, kan dat laten weten door een mail te sturen naar info@fietsmaatjesharfsen.nl.

Kijk voor meer informatie op www.fietsmaatjesharfsen.nl. Het is ook mogelijk om via de site een donatie te doen.

Gerda van Proosdij en Henk Slettenhaar rijden op de elektrische duofiets door de poort bij Dorpshuus Hoeflo. Foto: Rudi Hofman
Gerda van Proosdij en Sientje Uenk hebben veel voorwerk verricht voor het project en werden daarom in de bloemen gezet. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant