Leden van de vereniging Kwoon Dat Mor werden bekroond met de Lochemse Sportprestatie 2023-penningen. Eigen foto
Leden van de vereniging Kwoon Dat Mor werden bekroond met de Lochemse Sportprestatie 2023-penningen. Eigen foto

Kwoon Dat Mor vechtkunstschool voor kampioenen

Sport Lochemse Sportprestaties 2023

LOCHEM - De School voor Vechtkunst, Kwoon Dat Mor, heeft zondag de eerste Lochemse Sportprestatie 2023-penningen in ontvangst genomen van Wethouder Lex de Goede. Zestien leden van de vereniging werden bekroond met deze eer. Kwoon Dat Mor, een kleine maar dynamische vereniging, traint wekelijks in de gymzalen van de Beemd in Lochem en Het Timpke in Borculo. Het afgelopen jaar hebben verschillende leden deelgenomen aan zowel de Nederlandse kampioenschappen in Maarssen als het WK in Caldas Da Rainha, Portugal, waar ze talloze medailles wonnen.

Door Mariëlle Frielinck

Gijs Lijnsvelt is de drijvende kracht achter de Shaolin Kempo-vereniging. Als initiatiefnemer en leraar (Sifu) is hij enorm trots op zijn leerlingen. Gijs legt uit: “Kwoon Dat Mor bestaat sinds 1979. We begonnen in Amersfoort en zijn al 16 jaar actief in Lochem. Momenteel telt de vereniging meer dan 54 leden, variërend van 6 tot 50 jaar oud. Mensen uit de hele regio komen naar de dojo om te trainen, aangezien er geen andere kempoverenigingen in de omgeving zijn. Vroeger waren er veel meer scholen, vooral in de jaren ‘70 en ‘80.” 

De naam Kwoon Dat Mor verwijst naar de grondlegger van het Shaolin Kempo, ‘Dat Mor’. Hij was een Chinese monnik die rond 500 na Chr. de vechtkunst introduceerde in de tempel. ‘Kwoon’ betekent ‘dojo’, wat trainingsruimte betekent.

Veel disciplines
Binnen Shaolin Kempo zijn er verschillende disciplines. Bärbel van Dale uit Borculo, Nederlands en wereldkampioen fullcontact fighting, legt uit: “Ik vergelijk het altijd met schaatsen, waar je verschillende onderdelen en afstanden hebt. Iedereen heeft zijn eigen specialisatie. Bij Shaolin Kempo heb je het kata-gedeelte, waarbij gevechtstechnieken tegen denkbeeldige tegenstanders worden getoond. Dit omvat twee onderdelen: zonder en met wapens, zoals waaier, stok, zwaard en andere exotische wapens. Kata-training is van belang omdat je hierbij lichaamsbeheersing, ademhaling, verplaatsing, balans en energiesturing leert. Ten slotte heb je het vechten, dat bestaat uit verschillende disciplines met licht contact, semi-contact, vol contact of knockdown, elk met zijn eigen regels. Zeer gevarieerd dus.”

Adrenalinekick
Jim Tragter uit Barchem nam vorig jaar deel aan het WK en werd eerste op het onderdeel Stok-Kata en eerste op het onderdeel semi-contact fighting. Hij legt uit waarom Kempo zijn sport is: “Tijdens wedstrijden, zoals het WK, raak ik door de spanning in een soort ritme van de trainingen en dan krijg ik echt een adrenalinekick. Je komt in een soort hype en probeert zo veel mogelijk te trainen. Tijdens de lessen train ik de techniek en oefen ik veel uren thuis in de tuin. Dat is best zwaar, zeker naast school en andere sporten die ik beoefen.”

Jezelf overwinnen
Lennie Prins heeft al twee keer deelgenomen aan een WK. “De eerste keer was niet zo leuk voor mij. Bij Kata heb ik toen niets gewonnen, maar dat kwam ook door mijn gebrek aan ervaring. Bij het onderdeel fighting zag ik vlak voordat ik zelf moest vechten hoe de arm van een jongen brak en uit de kom raakte, en toen durfde ik zelf niet meer. Uiteindelijk heb ik toch gevochten en ben ik derde geworden. Dus dat was voor mij echt een overwinning. Bij het tweede WK heb ik goud gewonnen met de waaier-kata, brons met een synchroon-kata (samen met Willemijn en Frederieke Stapper) en brons met fighting.  

Waarom Shaolin Kempo?
Op de vraag wat Shaolin Kempo zo leuk maakt, geeft Bärbel van Dale een duidelijk antwoord: “Als je aan jezelf wilt werken, jezelf wilt ontwikkelen, zelfvertrouwen wilt opdoen en een betere versie van jezelf wilt worden, kom dan bij Sifu Gijs trainen. Het is niet alleen de sport, maar hij helpt je overal mee als je dat wilt. Het is een totaalpakket. Ik heb ook andere trainers meegemaakt, maar Sifu Gijs staat altijd voor ons klaar. Dat maakt Kwoon Dat Mor een hele fijne club.”

Meer informatie en (actie) foto’s, zijn te vinden op shaolinkempo-kwoondatmor.nl en lochemsesport.nl.

Lochemse Sportprestaties 2023
In de gemeente Lochem zijn heel wat sportclubs en -verenigingen voor jong en oud. Sommige groot andere met slechts een paar leden. Wat veel mensen niet weten is dat er in de gemeente ook vele kampioenen zijn. Regionaal, landelijk en zelfs wereldkampioenen! De Sportraad Lochem wil in samenwerking met Welzijn Lochem de sporter in het zonnetje zetten en heeft daarvoor een speciale prijs in het leven geroepen. De komende weken reiken vooraanstaande Lochemers de penning voor de Lochemse Sportprestatie 2023 uit aan bijzondere sporters.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant