Henry Oost (l) ontvangt de Lochemse sportpenning uit handen van Ruben Dinkelman (Nederlands kampioen survivalrun). Foto: Mariëlle Frielinck
Henry Oost (l) ontvangt de Lochemse sportpenning uit handen van Ruben Dinkelman (Nederlands kampioen survivalrun). Foto: Mariëlle Frielinck

Duizend kilometer te voet in 31 dagen

Sport Lochemse Sportprestaties 2023

LOCHEM - Geïnspireerd door de Lochemse Wandelchallenge besloot Henry Oost vorig jaar oktober zijn sportieve grenzen te verleggen. Hij begon aan een wandeltocht van maar liefst 1000 km, een indrukwekkende prestatie die hem een Lochemse sportpenning opleverde. Ruben Dinkelman, Nederlands kampioen survivalrun uit Lochem, overhandigde Henry de prijs en bloemen.

Door Mariëlle Frielinck

Zeven jaar geleden ontdekte Henry dat hij diabetes had. Vastbesloten om zijn leven niet door deze diagnose te laten beperken, ging hij op zoek naar sportieve uitdagingen om zijn nieuwe fysieke grenzen te verkennen. Hij werd lid van de Nationale Diabetes Challenge, waarbij hij gedurende 20 weken wekelijks 5 km wandelde onder begeleiding van professionals. Samen met zijn partner Esther Wissink startte hij het vergelijkbare project de Lochemse Wandelchallenge. Dit initiatief was bedoeld voor iedereen voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, zoals mensen met hart- en vaatziekten, COPD of ouderen. Henry merkte dat hij de wekelijkse 5 km met gemak liep en besloot ook langere afstanden te gaan wandelen. Zo liepen hij en Esther al eens een pelgrimsroute door Spanje. In oktober 2023, tijdens een vrije maand, besloot Henry de uitdaging aan te gaan. 

Het avontuur
Henry: “Ik ben impulsief en onvoorbereid van start gegaan. Ik nam de bus naar Koblenz met een rugzak vol kampeerspullen en een klein budget voor eten en campingovernachtingen. Mijn rugzak bleek te zwaar en op de eerste dag heb ik al mijn kookspullen verkocht. Hierdoor heb ik vier weken koud moeten eten. Ik had me ook verkeken op de aanwezigheid van supermarkten en campings langs de route. Ik wilde een pelgrimsroute lopen door mooie landschappen en leuke dorpjes, maar belandde uiteindelijk langs de Moezel op fietspaden. Mijn route werd bepaald door de aanwezigheid van supermarkten en campings om te overnachten. Ik heb veel bonen uit blik, zuivel en ongezouten pinda’s gegeten voor de eiwitten en calcium. Het was een ware beproeving. Ik ben flink afgevallen en lag ’s nachts vaak wakker omdat mijn benen niet tot rust kwamen.”

Al vloggend op weg naar de duizend
Ik zou de tocht zo weer lopen, maar dan met minder bagage en overnachtingen in hotels. Toch heb ik hele mooie dingen meegemaakt, omdat je wandelend heel bewust met je omgeving bezig bent, op bijzondere plekken komt en veel mensen ontmoet. Ik heb een Facebookpagina bijgehouden tijdens mijn reis en had best wat volgers. Dat werkte goed voor mijn motivatie, want ik voelde me verantwoordelijk om elke dag iets te posten. Ik schreef over mijn vorderingen en maakte regelmatig vlogs. Vooral dag 13 is achteraf wel komisch. Ik zat er toen echt doorheen en zag er heel slecht uit.

Warm onthaal
De route die Henry heeft afgelegd begon in Koblenz richting Trier en vervolgens naar boven via het Müllerthal, Luxemburg richting de Belgische grens. “Uiteindelijk heb ik een oude spoorlijn gevolgd naar Aken en ben van daaruit richting de Nederlandse grens gegaan. Daar ben ik overgestapt op het Pieterpad, terug richting de Achterhoek. Eenmaal in Zelhem kreeg ik gezelschap van een vriend en in Barchem werd ik op de Kaleberg opgewacht door familie, vrienden en deelnemers van de Lochemse Wandelchallenge. Gezamenlijk hebben we de laatste kilometers naar huis afgelegd.”

Henry liep uiteindelijk 28 dagen en legde 840 kilometer af. Ik heb nog even getwijfeld of ik door zou gaan, maar ik sliep weer heerlijk thuis, had een mooie huldiging gehad, dus het was klaar. Het is wel een goede reden om in de toekomst weer het avontuur aan te gaan. 

Wandelen voor iedereen
Een voettocht van honderden kilometers is misschien wat veel, maar wandelen is goed voor iedereen, ook als je gezondheid minder is. Henry: “Wandelen kan altijd en overal, je hebt het zelf in de hand en er zijn geen abonnementskosten of verplichtingen bij een vereniging. Goede schoenen en sokken zijn wel aan te raden en ook al loop je kleine afstanden, het doet wonderen voor je fysieke en mentale gesteldheid.”

In april start de Lochemse Wandelchallenge 2024; 20 weken lang 3 of 5 kilometer wandelen onder begeleiding van wandeltrainers en zorgverleners. Iedereen kan meedoen; mensen met diabetes, COPD of bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en een rollator is ook geen probleem. Voor meer informatie: www.leefstijlcoachlochem.nl. Wil je de avonturen van Henry nog eens terugzien: dat kan op Facebook: 1000km challenge (vergeet niet om de memorabele dag 13 te bekijken). 

Lochemse Sportprestaties 2023
In de gemeente Lochem zijn heel wat sportclubs en -verenigingen voor jong en oud. Sommige groot andere met slechts een paar leden. Wat veel mensen niet weten is dat er in de gemeente ook vele kampioenen zijn. Regionaal, landelijk en zelfs wereldkampioenen! De Sportraad Lochem wil in samenwerking met Welzijn Lochem de sporter in het zonnetje zetten en heeft daarvoor een speciale prijs in het leven geroepen. De komende weken reiken vooraanstaande Lochemers de penning voor de Lochemse Sportprestatie 2023 uit aan bijzondere sporters.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant