Rutger Schilpzand van Extinction Rebellion spreekt demonstranten toe voor het hoofdkantoor van ForFarmers in Lochem. Foto's: Guus Helle

Rutger Schilpzand van Extinction Rebellion spreekt demonstranten toe voor het hoofdkantoor van ForFarmers in Lochem. Foto's: Guus Helle 

‘We willen meer boeren, minder bullshit’

Landbouw

LOCHEM - Extinction Rebellion heeft vrijdagmiddag, tijdens een demonstratie in Lochem, een brief met drie eisen erin overhandigd aan de directie van agro-bedrijf ForFarmers. De actiegroep eist verduurzaming van de grootschalige productie van veevoer en hulp aan boeren voor het verkleinen van de hun impact op het milieu. De demonstranten, meer dan 120 actievoerders met vele spandoeken, liepen vanaf station Lochem naar de Kwinkweerd, waar ForFarmers zijn hoofdkantoor heeft. “We willen meer boeren, minder bullshit”. 

Door Guus Helle

De drie eisen maken duidelijk dat Extinction Rebellion (XR) wil dat ForFarmers verder gaat dan de duurzaamheidsdoelen die het bedrijf zelf heeft gesteld. Zo zou het moeten stoppen met de invoer van soja en palmolie van buiten Europa. Dit heeft volgens de klimaatbeweging grote gevolgen voor de ecologie van de producerende landen en is het ook niet nodig: de organisatie stelt dat raapolie en zonnebloemolie volwaardige vervangers zijn die binnen Europa gevonden kunnen worden. De tweede eis is te stoppen met zogenoemde ‘greenwashing’: XR stelt dat ForFarmers hun bedrijfsvoering als duurzamer voordoet dan het daadwerkelijk is. Als laatste wil de actiegroep dat het bedrijf boeren helpt om kleinschaliger te werk te gaan. Dit zou zorgen voor minder milieu-impact terwijl boerenbedrijven wel kunnen blijven bestaan.

“Boeren zitten klem”, zegt Merel Langenhoff uit Doetinchem, XR-rebel met jarenlange ervaring. “De schaalvergroting van de afgelopen decennia heeft ze opgezadeld met hoge schulden en grote afhankelijkheid van de agro-industrie, waaronder ForFarmers. De winsten komen niet terecht bij de boeren, maar bij de banken en de leveranciers. Er moet meer ruimte komen voor agrariërs die ecologisch willen boeren. De grote hoeveelheid kunstmest en krachtvoer die worden gebruikt is niet nodig, de grond kan het zelf”. 

Langenhoff onderkent dat dit een pijnlijke transitie zal betekenen voor boeren: “Dit zal betekenen dat er minder plek is voor vee. Tegelijkertijd heeft Nederland de hoogste veedichtheid ter wereld, wat alleen mogelijk is door grootschalige import van voer”. Haar hoop is dat Nederland overstapt op een andere manier van veehouderij: “We willen meer boeren, minder bullshit. De vele adviseurs van ForFarmers zouden boeren moeten helpen om kleinschaliger te worden”. 

Directielid Rob Kiers, Chief Operating Officer van het bedrijf, nam de brief van Extinction Rebellion in ontvangst. Ook kreeg hij een emmer met daarin raapzaad. 

De demonstratie werd afgesloten met twee toespraken. “De producent van ons dagelijks voedsel is een grote vervuiler van de wereld. Dat willen we natuurlijk niet. En de wetenschap is daar heel duidelijk over”, aldus Rutger Schilpzand, lid van XR Scientists, de wetenschappelijke tak van de actiegroep. “Wij zijn afhankelijk van het klimaat. Dus wij willen werken voor onze eigen toekomst”.

Het protest in Lochem is georganiseerd in het kader van de ‘big agro-estafette’, een langlopende serie protesten, bedoeld om de moeilijke positie van boeren en de macht van de agro-industrie onder de aandacht te brengen. De demonstranten beloven in augustus terug te komen als ForFarmers geen meetbare vooruitgang boekt. Schilpzand: “Wij zullen niet rusten voordat op onze eisen een goed antwoord is gekomen”. 

Rutger Schilpzand van Extinction Rebellion in gesprek met Rob Kiers en Ilse Niehof-Duivelshof van ForFarmers.
Demonstranten van Extinction Rebellion voor het hoofdkantoor van ForFarmers in Lochem.
Annemieke Spijker en Rutger Schilpzand van Extinction Rebellion overhandigen de brief met eisen aan Rob Kiers en Ilse Hiehof-Duivelshof van ForFarmers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant