Gastvrouwen van het Alzheimer Café. Foto: Karin van der Velden
Gastvrouwen van het Alzheimer Café. Foto: Karin van der Velden

Gastvrouwen zorgen voor warm welkom bij Alzheimer Trefpunt

Zorg

Lochem is een dementievriendelijke gemeente en zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Dit is het derde deel van een reeks van vijf artikelen die de komende weken wekelijks zullen worden gepubliceerd, waarin u meer hierover kunt lezen. Nog meer informatie over ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is te vinden op www.dementienetwerk.nl.

LOCHEM - Elke tweede vrijdag van de maand is er in het Stadshuus in Lochem een Alzheimer Trefpunt. Mensen met dementie, mantelzorgers en andere belangstellenden zijn er van harte welkom. Elke keer komt er een ander thema aan de orde en als je wilt, kun je er je verhaal kwijt.

Door Karin van der Velden

De ene keer kun je kennis opdoen over een bepaald thema, een andere keer is er een gezellige gezamenlijke activiteit. Truus Grijzen is al dertien jaar betrokken bij het Alzheimer Trefpunt, waarvan vijf jaar als vrijwilligerscoördinator. Samen met negen enthousiaste vrijwilligers organiseert ze de bijeenkomsten. Truus vertelt: “Mensen kunnen hier gewoon naar binnenlopen, ze hoeven zich niet aan te melden. We hebben een aantal vaste bezoekers, echtparen waarvan een van de twee dementie heeft. Er komen ook mensen alleen. Zowel mensen van verschillende leeftijden die de ziekte hebben, als mantelzorgers. Er zijn altijd professionals aanwezig, zoals casemanagers van het Dementienetwerk en mensen met ervaring in de zorg. Alle belangstellenden zijn welkom. Wie komt, is afhankelijk van het onderwerp dat aan de orde is. Mensen kunnen met de professionals en met elkaar in gesprek. Ze mogen hun eigen verhaal vertellen. De sfeer is zo veilig dat mensen dat durven. Het hoeft natuurlijk niet. 

De naam Alzheimer Café klinkt voor sommige mensen misschien bekend. Omdat de ontmoeting niet in een café plaatsvindt, is de naam Trefpunt passender. Wie het Trefpunt binnenloopt, wordt hartelijk ontvangen door een van de gastvrouwen. Iedereen wordt even persoonlijk begroet en wegwijs gemaakt. Wie een e-mailadres achterlaat, wordt in het vervolg met een nieuwsbrief op de hoogte gehouden.

Truus geeft wat voorbeelden van thema’s die aan de orde komen: “We hebben het weleens gehad over de rol van de casemanager dementie, een ouderengeneeskundige kwam voorlichting geven en Welzijn Lochem heeft verteld over de ondersteuning voor mantelzorgers. Een diëtiste liet zien hoe je ervoor zorgt dat mensen met dementie goed blijven eten. Dat heeft veel met presentatie te maken. Eten van een klein bordje, met kleine hoeveelheden. Geen witte borden, maar een bord met een gekleurde rand en hapjes in het midden. Bezoekers konden toen lekkere dingen proeven. Als een notaris komt, is er altijd veel belangstelling. Er komen ook zwaardere onderwerpen aan bod, zoals opname in een woonzorgcentrum en euthanasie. Dat doen we vaak ‘s avonds, zodat de kinderen van iemand met dementie erbij kunnen zijn. Rond Sinterklaas is er een gezellige ochtend met muziek en gedichten. Muziek is er vaker, omdat het zoveel doet met mensen. We hebben een ochtend gedichten laten voorlezen en gesprekken over vroeger gevoerd. Volgend jaar is er een bijeenkomst waar we allerlei technologische ontwikkelingen laten zien die het leven van iemand met dementie makkelijker maken.” 

De vrijwilligers van het Alzheimer Trefpunt organiseren twee themabijeenkomsten per jaar, bedoeld voor mensen die overdag niet kunnen. En één keer per jaar, zo rond Wereld Alzheimer Dag, wordt er een groter evenement georganiseerd. Dit jaar was er op 20 september een proeverij in de foyer van de Lochemse Schouwburg. Vrijwilligers uit Eritrea, Marokko, Turkije en Iran maakten in drie gangen lekkere hapjes. Ze gaven uitleg over de gerechten, hun culturen en gewoontes.

Het Alzheimer Trefpunt is elke tweede vrijdag van de maand in het Stadshuus, Markt 3 in Lochem. Inloop vanaf 10.00 uur, programma van 10.30 tot 12.00 uur. Dankzij financiële steun van Alzheimer Nederland zijn de bijeenkomsten gratis. Zelfs voor de koffie hoef je niet te betalen. Er staat wel een collectebus, een bijdrage is helemaal vrijwillig.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant