Wethouder Wendy Goodin op een foto uit 2022. Foto: Henk-Jan Winkeldermaat/Gemeente Lochem
Wethouder Wendy Goodin op een foto uit 2022. Foto: Henk-Jan Winkeldermaat/Gemeente Lochem

Wendy Goodin: ‘Mammografie kan veel ellende voorkomen’

Zorg

LOCHEM -Wethouder Wendy Goodin doet een hartstochtelijke oproep aan vrouwen om gehoor te geven aan de periodieke oproepen voor borstkankeronderzoek. “De mammografie is niet leuk en voor sommige vrouwen zelfs erg pijnlijk, maar de ellende die je ermee kunt voorkomen weegt daar ruimschoots tegenop. Vroege ontdekking vergroot de kans op genezing enorm”, zegt ze.

Door Henri Bruntink

De oproep is het gevolg van een recente persoonlijke ervaring. Het is ook vooral een persoonlijke oproep en niet zo zeer uit hoofde van haar functie. Begin november werd bij haar borstkanker ontdekt. Door snelle ontdekking en snel handelen, was ze net voor de de jaarwisseling al klaar met de behandeling. Die bestond uit een chirurgische ingreep en vijf bestralingen. Ze werkte in de tussentijd zoveel mogelijk door als wethouder, met in haar portefeuille onder meer sociaal domein, onderwijs en kunst en cultuur.

Wendy Goodin (50) staat zelf al sinds haar 20ste onder jaarlijkse controle omdat kanker veel voorkomt in haar familie. Haar moeder overleed eraan op 46-jarige leeftijd. Op 2 november van het afgelopen jaar meldde Wendy zich in het Gelre-ziekenhuis in Zutphen voor een onderzoek. Ze vertelt: “Ik had de sleutel nog niet in het slot van mijn auto in de parkeergarage toen de telefoon ging. ‘Kom maar terug want het is niet goed’, kreeg ik te horen. De medewerkster die het onderzoek uitvoerde had iets gezien op de foto en dat meteen voorgelegd aan een arts.”

Snelheid
“Ik kon meteen een punctie laten maken. Niet lang daarna volgde de operatie in Apeldoorn en toen nog vijf bestralingen in Deventer.” Dat laatste ervoer ze als het lastigst. “Ik werd er onverwachts erg moe van en kreeg pijnklachten. Maar achteraf kan ik zeggen dat we er op tijd bij waren. En, deels door veel geluk, bleef alles beperkt tot een relatief korte periode van behandelingen.”

De anesthesist zei voor de operatie tegen Wendy dat ze maar aan een ‘happy place’ moest denken. Hij had gehoord dat ze kort daarvoor over India sprak en suggereerde dat dat misschien een goede plek was om aan te denken. “Dat vond ik geen goed idee. Ik wilde, zeker toen, niks liever dan gewoon hier in Nederland zijn. We hebben het hier allemaal goed georganiseerd. Dat geeft mij veel vertrouwen. Er zijn natuurlijk altijd wel dingen die beter kunnen en er worden wel eens fouten gemaakt, maar er is voor mij geen beter land om in te leven dan Nederland.”

Over praten
Na de beschrijving van haar eigen situatie praat ze honderduit over wat kanker met mensen doet en hoe mensen heel divers reageren. “Ik kreeg meteen veel steun en warme reacties. Natuurlijk zijn er ook mensen die je even gaan mijden omdat ze er niet goed over kunnen praten. Dat is heel logisch. Ik kan me ook voorstellen dat het lastig is als je er in eigen kring bijna niet over kunt praten. Met name oudere generaties vermijden zelfs het woord ‘kanker’ nog altijd het liefst.”

Wendy wijst op de aanwezigheid van Oriolus in het Stadshuus in Lochem. Daar vindt iedereen die te maken heeft met kanker - persoonlijk of in zijn of haar omgeving - een luisterend oor en informatie. Elke dinsdag tussen 9.30 en 12.30 uur zijn de medewerkers van Oriolus Noord- Achterhoek aanwezig in het Stadshuus. Iedereen kan zo binnenlopen, een afspraak maken is niet nodig. De link naar de website van Oriolus staat onder dit artikel.

Beautyday
Jaarlijks wordt in de gemeente een Beautyday gehouden voor vrouwen die kanker hebben of hebben gehad. “Ik ben vrij laconiek over het verloop van mijn ziekte, maar het besef dat ik nu bij de doelgroep van die dag hoor was wel even slikken. Zo voelt het nog steeds niet.” De Beautyday wordt dit jaar gehouden op 7 april bij langgoedhotel Ehzerwold in Almen. Een link naar de website staat hieronder.

“De warmte en positieve aandacht die ik kreeg waren enorm. Over de ziekte zelf kan ze heel nuchter vertellen, maar als ze vertelt over de blijken van medeleven schiet ze vol. “Ik denk onder meer aan een vrouw op leeftijd die mij een prachtige brief schreef en een kussentje stuurde in de vorm van een hart dat je ‘s nachts in je oksel kunt leggen. Ik gebruik het nog steeds. Ik heb die vrouw opgezocht en we gaan contact houden. Zo mooi!”

Onderzoek
Wendy roept vrouwen dus op om vooral mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. “Het is geen prettig onderzoek maar het kan zoveel ellende voorkomen. Zelfonderzoek blijft ook belangrijk maar daarmee ontdek je niet alles. En gelukkig komen er nieuwe en minder pijnlijke onderzoeksmethoden aan.”

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Borstkanker komt het meest voor tussen de 50 en 75 jaar. Vrouwen in deze leeftijd krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Vroege ontdekking vergroot de kans op succesvolle behandeling aanzienlijk. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek via de link hieronder.


www.bevolkingsonderzoek nederland.nl/borstkanker

oriolus-achterhoek.nl/oriolus-noord-achterhoek

www.beautydaylochem.nl

Wethouder Wendy Goodin op een foto uit 2022. Foto: Henri Bruntink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant