De Japanse duizendknoop is een ongeremd groeiende exoot die de bestaande vegetatie verdringt en een bedreiging is voor de biodiversiteit. Foto: PR
De Japanse duizendknoop is een ongeremd groeiende exoot die de bestaande vegetatie verdringt en een bedreiging is voor de biodiversiteit. Foto: PR

De Gorsselse Duizendknoop Brigade gaat weer van start

Natuur

GORSSEL - Vorig jaar in juli is de Gorsselse Duizendknoop Brigade opgericht. Deze brigade heeft als doel de Japanse duizendknoop in de kern Gorssel te bestrijden. Zaterdag 13 april gaat de brigade weer van start, men wil teven een tweede groep oprichten. Hiervoor worden deelnemers gezocht. 

De Japanse duizendknoop, een ongeremd groeiende exoot, verdringt de bestaande vegetatie en is een belangrijke bedreiging voor de biodiversiteit. De wortels veroorzaken schade aan funderingen, wegen en bouwwerken. Tot eind oktober vorig jaar is de brigade met zo’n 15 buurtbewoners elke zaterdagmorgen in de weer geweest om de wortels van deze plant uit te graven. De Japanse Duizendknoop is echter niet in één seizoen te bestrijden. Het is echt een kwestie van lange adem en doorzettingsvermogen! De brigade gaat dus ook in 2024 weer vol enthousiasme aan de slag in het werkgebied rondom ’t Amelte en de Nikkelsbergweg. Naast het nuttig bezig zijn, speelt ook de factor gezelligheid een erg belangrijke rol.

Tweede gebied
De duizendknoopbrigade wil een tweede groep oprichten om de enorme hoeveelheid woekerende Japanse Duizendknoop planten in het bosje tussen de Roskamweg en de huizen achter de Joppelaan te bestrijden. Voor deze groep zoeken ze deelnemers. Het zou immers fijn zijn om zo snel mogelijk met een tweede groep aan de slag te kunnen gaan.

Meedoen
De brigade start zaterdag 13 april, verzamelen bij ’t Tramhuisje in Gorssel, van de Capellenlaan 4. De groepen werken elke zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Deelname is vrijwillig, dus later komen en vroeger weggaan kan. Inwoners die mee willen doen kunnen zich aanmelden bij Hans Ebenau (h.ebenau@planet.nl). Voor vragen kan men contact opnemen met Andrea van Schie (andrea.vanschie@planet.nl).

Informatiepakket
De initiatiefnemers hebben een informatiepakket gemaakt voor inwoners die de Japanse duizendknoop in hun tuin of directe omgeving hebben staan. Dit informatiepakket kan men aanvragen bij Antje Heezen: antjefrankheezen@gmail.com.

Locaties van de Japanse duizendknoop melden in de openbare ruimte in Lochem? Dit kan via www.circulus.nl/lochem/diensten-openbare-ruimte/onderhoud-gemeentelijk-groen/plaagsoorten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant