Populaire klimplanten voor een pergola

XInterviews & Achtergrond

Een pergola is een mooie blikvanger in je tuin. Je kunt een pergola gebruiken om overgangen in je tuin te markeren, voor het aanbrengen van hoogte en diepte in je tuin of voor het maken van een beschutte zitplek. En als de pergola in je tuin staat, kun je deze nog wat mooier maken door er klimplanten overheen te laten groeien. In dit artikel bespreken we een aantal van de populairste klimplanten voor een pergola.

Clematis
Clematis is een erg makkelijke klimplant en daardoor uitermate geschikt om over een pergola in je tuin te laten groeien. Ook zijn er veel verschillende soorten clematis beschikbaar, waardoor er dus genoeg te kiezen valt. In het bloeiseizoen vormen de vele bloemen een prachtig aangezicht en daarnaast kun je een clematis ook makkelijk combineren met andere klimplanten zoals bijvoorbeeld rozen.

Rozen
Veel mensen krijgen een romantisch gevoel bij een pergola die is begroeid met rozen. Rozen zijn dan ook een populaire keuze als klimplant voor een pergola, maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat ze wel wat meer werk vergen dan andere klimplanten. Dit is omdat klimrozen zichzelf niet hechten aan de pergola en begeleid moeten worden, bijvoorbeeld met ijzerdraad. Maar al dit werk is het zeker waard, want een pergola vol met rozen is een prachtig gezicht.

Blauwe regen
De blauwe regen met zijn geurige en weelderige lavendelblauwe bloemen is ook een erg mooie keuze voor je pergola. De bloemen van de blauwe regen komen in mei en juni op en zijn schitterend om te zien. De blauwe regen is wel een erg sterke groeier en kan dus in korte tijd de hele pergola overnemen. Blauwe regen snoeien is dan ook iets dat je regelmatig zult moeten doen, om te voorkomen dat alles overwoekert.

Kamperfoelie
Net als clematis is kamperfoelie ook een hele makkelijke plant die ook nog eens snel groeit. Het is hierdoor dus een prima keuze voor een grote pergola, omdat kamperfoelie deze snel kan bedekken. Daarnaast geeft kamperfoelie ook een aangename zoete geur af om nachtvlinders aan te trekken om bloemen te bevruchten, met name in de avonduren.

Passiebloem
De passiebloem is tenslotte ook een snel groeiende klimplant die goed geschikt is voor op een pergola. De passiebloem groeit het beste in de volle zon en geeft dan prachtige witte bloemen met een blauwe of lila kroon en groen of paarse stampers. In warmere landen groeit er ook fruit aan de plant, maar in het Nederlandse klimaat zal dat niet snel gebeuren.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hovenier.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant